Chcete ušetřit za topení? Zachumlejte se do nejhezčích flanelových kousků podzimu 2020

povlečení, nohy, chodidla
Zdroj: Unsplash.com
Oboustranné povlečení Grande kombinuje přírodní motiv s atraktivním barevným provedením, od 945 Kč.Elegantní  povlečení Chloe okouzlí jemným motivem listů a souhrou pastelových odstínů, od 995 Kč.Hřejivé flanelové povlečení z počesané 100% bavlny, 579 Kč.Bavlněný flanel povlečení Amelia je ideální materiál pro chladné podzimní a zimní noci, 599 Kč.+ 4 fotky+ 5 fotek

Povlečení do ložnice hraje velkou roli při kvalitě spánku. Vybírejte ten nejlepší materiál, barvu a vzor, které dokážou účinně zahřát. Pro podzimní sezonu jednoznačně doporučujeme hebký flanel.

Jana Šulcová
Jana Šulcová 06. 10. 2020 13:00

Stejně jako zařízení interiéru a kvalitní postel s matrací jsou pro zdravý spánek důležité i použité lůžkoviny, respektive materiál, ze kterého jsou ušité. Určitě se vyplatí používat na každou sezonu jiný. Blíží se chladné měsíce, a to se hladký a chladivý satén moc nehodí. Co ale naopak užijete, je hřejivý bavlněný flanel.

Hýčkejte se

Na syntetické náhražky a různé mikroplyše radši hned zapomeňte. Bavlna je bavlna a nic ji nenahradí.  Povlečení ušité z perfektní 100% bavlny poznáte už na dotek – je příjemné a hebké, a když se jím přikryjete, nemáte pocit, že byste se koupali ve vlastním potu. Bavlna tekutinu totiž na rozdíl od umělých vláken spolehlivě absorbuje a stále zůstává prodyšná.

A když je řeč o flanelu, tedy nejlepším materiálu pro chladné noci, je dobré vědět, že vlákno získává svůj charakteristický „plyšový“ povrch s jemným vlasem takzvaným počesáváním.

Kvalita na první dotek

Každý z nás určitě už na první pohled i dotek dokáže odhadnout, o jak kvalitní povlečení se zrovna jedná. Jednoduché pravidlo říká – čím hustěji je látka tkaná, tím kvalitnější pravděpodobně i bude.  Hustota tedy kvalita se dá vyjádřit i čísly, která by měla být vyznačena na obalu. Co to znamená? Jde o počet nití osnovy a útku spočítaný na jeden centimetr čtverečný. Takže logicky, čím vyšší číslo, tím lepší je i kvalita.

Ale nenechte se oklamat gramáží. Silné vlákno ještě nezaručí kvalitu, je to spíš naopak. Proto, když se vám do ruky dostane povlečení s vysokou gramáží, ale ušité z tkaniny tak řídké, že je přes ni vidět, hned je zase položte. Nenechte se nalákat ani nízkou cenou. Za málo peněz dostanete tak málo kvality, že spokojeni určitě nebudete. Po několika vyprání se takové povlečení pravděpodobně srazí a prošoupe.

Druhy látky

Záleží na způsobu zpracování vláken a tkaní nebo pletení v případě žerzeje (úplet), jak bavlněná látka působí na dotek. Může být jemná, hladká a chladivá jako satén, nebo mechově měkká s vlasem a hřejivá v případě flanelu. Nezanedbatelnou výhodou bavlny je cena, která zůstává přijatelná i u výrobků vyšší jakosti.

  • Hladký povrch – nejoblíbenější, prodyšný, savý a příjemný na dotek.
  • Krep – prodyšný, savý, příjemný na dotek, občas i směs syntetiky, nežehlí se.
  • Flanel – hřejivý, měkký a hebký, velmi dobře saje pot.
  • Froté – smyčková tkanina, dobře se udržuje, nežehlí a hřeje.
  • Žerzej – měkký, prodyšný a savý úplet, snadno se udržuje, hřeje.
  • Bavlněný satén – hladký exkluzivní povrch, hebký, chladivý na dotek.
  • Damašek – má atlasovou, keprovou či plátnovou vazbu. Hustě tkaná látka s vytkanými vzory s hedvábným leskem, chladivá na dotek.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články