Přírodní čističky vzduchu: 6 rostlin pro zdravé klima

květina, pokojová rostlina
Zdroj: Freepik.com
Toulcovka neboli lopatkovec (Spathiphyllum) je hotový nezmar mezi pokojovými rostlinami.Tchynin jazyk (Sansevieria trifasciata) je retro rostlina, která přežije i u největších zapomnětlivců.Zelenec (Chlorophytum comosum) prokazatelně zbavuje vzduch v místnosti toxických látek a některých choroboplodných zárodků.Břečťan popínavý (Hedera helix), tuto rychle rostoucí rostlinu můžete mít doma i venku.+ 4 fotky+ 5 fotek

Nepříjemné a sychravé podzimní počasí nepřeje nám ani kvalitě vzduchu u nás doma. Málo větráme, a když okna otevřeme, domů se nám navalí kouř a smog, protože inverze drží všechno špatné při zemi. Nejvyšší čas pozvat na pomoc přírodní čističky vzduchu – zelené rostliny.

Jana Šulcová
Jana Šulcová 19. 10. 2020 14:00

Pokojovky opravdu dokážou celkem úspěšně vyčistit vzduch, navíc prostor zútulní a přispějí k pohodové atmosféře domácnosti. Neváhejte proto a několik si jich pořiďte, je nejvyšší čas.

Biologické čističky

Zázračná schopnost některých rostlin čistit vzduch zaujala i vědce a proto se věnovali rozsáhlé studii, při níž zkoumali stovky druhů pokojových květin a jejich schopnost filtrovat a čistit vzduch. Zjistili, že některé jsou dokonce schopné přirozeně eliminovat i toxické látky v ovzduší.

Nenechte se otrávit

Některé z nebezpečných látek se v domácnostech kumulují v opravdu nebezpečném množství a mohou způsobovat nepříjemné stavy, jako je bolest hlavy, nevolnost či podrážděnost. Na vině jsou především: benzen, formaldehyd, trichlorethylen, xylen a čpavek. Řada z nich se uvolňuje z dřevotřískového nábytku, používaných lepidel či laků, čisticích prostředků a dokonce i z osvěžovačů vzduchu.  Jiné se k nám domů protáhnou oknem z okolního vzduchu a jinými si dokonce dobrovolně zamořujeme vzduch, jedná se o tolik diskutovaný elektrosmog z obrazovek našich televizorů a dalších spotřebičů. Rozhodně je ale nechceme dýchat.

Přirozená filtrace

Pro skutečně efektivní čištění vzduchu si nevystačíte s jedním lopatkovcem, je propočítáno, že jedna průměrně vzrostlá rostlina vyčistí zhruba 10 metrů krychlových prostoru.

K biologickému  čištění ovzduší dochází vlivem přirozené funkce rostlin – fotosyntézy, ale také působením mikroorganizmů obsažených v zemině, ze které rostlina vyrůstá, ba i kořenovým systémem. A to, co pro nás může být nebezpečný odpad, některé organismy potřebují k životu.

Nejlepší čističky

Rostlin, které dokážou čistit ovzduší, je spousta, některé jsou ale účinnější než ostatní:

  • Zelenec: pohlcuje oxid uhelnatý, benzen, formaldehyd, xylen. Daří se mu i v místnostech s přímotopy, plynovými kamny nebo ohřívači vody.
  • Břečťan popínavý: pohlcuje formaldehyd, toluen, benzen, xylen, trichloretylen. Doporučuje se hlavně do obýváku, ložnice a dětského pokoje.
  • Dracena: pohlcuje xylen a formaldehyd. Také se doporučuje všude, kde je větší množství nábytku, tedy do obýváku, ložnice a dětského pokoje.
  • Lopatkovec: pohlcuje benzen, amoniak, xylen, trichloretylen, formaldehyd. Ke svému růstu potřebuje mimo jiné i dostatek světla, dařit se mu bude v ložnici, pracovně, obýváku nebo koupelně s oknem.
  • Tchynin jazyk: pohlcuje trichlorethylen, benzen, xylen i formaldehyd. Tato rostlina naopak na světlo náročná není, můžete ji proto umístit i do předsíně, pracovny nebo tmavšího koutu ložnice či obýváku.
  • Scindapsus: pohlcuje oxid uhelnatý, benzen, formaldehyd, xylen. Používá se tam, kde je plynový vařič, kamna nebo ohřívač vody. Není náročný na světlo ani na zálivku.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články