Tenhle zázrak vdechne život interiéru. A nemusíte ani kupovat nový nábytek

Tenhle zázrak vdechne život interiéru. A nemusíte ani kupovat nový nábytek
Zdroj: Pixabay

Starý nábytek už vás omrzel a chcete něco neokoukaného, svěžího? Není hned třeba kupovat nové vybavení, stačí pár nenáročných kroků, díky nimž dodáte nábytku nový vzhled a prozáříte celou místnost.

Lucie Cermanová
Lucie Cermanová 18. 04. 2021 12:00

Mají řadu možností a nepřeberné množství vizuálních podob. Řeč je o samolepicích tapetách, malém pokladu, který v interiéru dokáže téměř zázraky. Jejich popularita roste. A to rozhodně není náhoda.

Kde můžete samolepicí tapetu využít

Samolepicí fólie je druh tapety, která se od klasické liší tím, že je omyvatelná. Můžete ji nalepit všude tam, kde je hladký, suchý a čistý povrch. Tedy od skla přes zrcadlo, dlažbu, plast až po plech, lakované dřevo, dřevotřísku či umakart. Pokud chcete dát samolepicí tapetu na neošetřené dřevo, je nutné ho nejprve důkladně přebrousit a očistit (pokud je drsné) a natřít základovou barvou na akrylové bázi.

Využití samolepicích tapet je bohaté. Kam tapetu nalepíte, je zcela na vás. Je jedno, jestli to budou okna, sprchový kout, dveře, kuchyňská linka nebo jakýkoliv jiný nábytek. Polepit můžete i rámečky obrázků či stínítka lamp.

Varianty samolepicích fólií

Samolepicí fólie se nabízejí ve spoustě variant. Z nich je pak třeba vybrat podle účelu použití. Jsou zhotovené například ze světlo propustných fólií, tónovacích fólií či neprůhledných transparentních fólií, které disponují různými vzory. Tapety mají na spodní straně lepidlo nebo jsou statické, takže k přilepení využívají statickou energii.

Právě s tou druhou variantou si můžete mnohem více vyhrát, což ale také vede k její vyšší ceně. Pokud by se vám zdálo, že mají firmy v nabídce málo grafických variant, nabízejí některá grafická studia a copy centra možnost využít na tapetu vaši vlastní fotografii.

Aplikace samolepicí fólie je snadná

Kromě hladkého a suchého povrchu a samolepicí fólie budete potřebovat sadu na zpracování samolepicích fólií, pravítko, rozprašovač, líh, nůžky a tužku. Dávejte pozor, kam tapetu lepíte. Pokud to budou okna, dejte ji zevnitř, pokud sprchový kout, tak ji nalepte na vnější část, kam necáká voda. Líh je potřeba k odmaštění povrchu. Po rozměření fólie ji uřízněte na potřebnou délku.

Před umístěním tapety postříkejte povrch vodou z rozprašovače. To je dobré k tomu, aby šla případně posunout. Pak odlepte asi 2 cm ze zadní strany a táhněte. Speciální stěrkou postupně vyhlazujte fólii od středu tak, aby byl povrch tapety hladký a bez bublin. Tapeta je dokonale přilepená až po vytvrzení lepidla, což trvá zhruba den.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články