Velikonoční úklid: Správný postup, jak konečně vyhnat zimu a pustit do bytu jaro

Úklid si můžete zpříjemnit a zefektivnit
Zdroj: Shutterstock.com
Uklizený interiér je potěchou každé hospodyňkyÚklid si můžete zpříjemnit a zefektivnitNezapomínejte zlikvidovat i pavučinyMatrace pravidelně vysávejte+ 1 fotka+ 2 fotky

Velikonoce se blíží a s nimi i velký jarní úklid. Od toho vánočního už uplynula dlouhá doba, takže je na čase znovu vytáhnout kyblík s hadrem. Pusťte si do bytu první jarní sluneční paprsky a očekávejte velikonoční svátky v příjemném prostředí.

Petra Járková
Petra Járková 02. 03. 2020 10:00

Stanovte si, co chcete uklidit a toho se držte. Přemýšlejte nad tím, kombinujte a nedělejte pouze bezmyšlenkovitý manuální úklid. Vše si rozfázujte do několika menších celků a dílčích úkolů, které se vždy musí vztahovat pouze na jednu místnost. Tu pořádně ukliďte a následně pokračujte do místnosti další. Začněte ložnicí a dětským pokojem, pokračujte do obývacího pokoje, pak kuchyně a celý úklid zakončete koupelnou a toaletou.

Umyjte okna

Jarní sluníčko je zrádné a to nejen pro naši pokožku, ale i na všechny šmouhy na oknech a dalších skleněných površích. Myjte tedy okna v den, kdy je pod mrakem, ušetříte si tak spoustu nervů a času. Navíc na sluníčku mokrá okna rychle schnou a vy je tak nemůžete dostatečně zbavit prachu a nečistot. Aby byl efekt dokonalý, nezapomeňte umýt i parapety, rámy a žaluzie. Samozřejmostí je vyprání záclon a závěsů.

Čistá podlaha

Dalším důležitým aspektem kvalitního úklidu je čistá podlaha, obklady a vše, co nemyjete denně. Vodu měňte často a použijte takový přípravek, který vaši podlahu vyleští a ochrání před opotřebením.

Odzimujte šatník

Vezměte všechny zimní bundy, čepice, šály a rukavice a vyperte je. Následně zimní šatník ukliďte, ať je připravený na příští sezónu. Věci dobře zabalte a zabezpečte před prachem i moly. Pro větší kusy oblečení dobře poslouží vakuové pytle.

Obměňte botník

Nezapomeňte ani na botník. Proberte kozačky a všechny teplé zimní boty, pořádně je vyčistěte od nečistot, soli a vnitřek vystříkejte antibakteriálním sprejem. Poté je nakrémujte, vycpěte novinami a uložte do krabic.

Zimní radovánky končí

Pokud už neplánujete výjezd do hor, pak je čas i na zazimování lyží, snowboardů a dalšího zimního vybavení, jako jsou brusle, boby či sáňky. Zimní vybavení skladujte v kvalitním obalu.

Vyvětrejte peřiny

Nezapomeňte na jaře vyvětrat peřiny, po zimním spánku si to zaslouží. Pokud můžete, vyměňte je za odlehčenou variantu. Zimní ložní prádlo a peřiny vyperte, vysušte a zabalte do pytlů. Ochráníte je od všudypřítomného prachu a budete je moci na podzim vyndat dokonale čisté.

TIPY NA JARNÍ ÚKLID NALEZNETE V GALERII:

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články