Čtyři roky od smrti Bořka Šípka: Byl dvorním architektem Václava Havla, s rakovinou bojoval i ve Španělsku

Bořek Šípek byl světoznámý český výtvarník, architekt, designér a vysokoškolský učitel, známý zejména jako tvůrce skleněných uměleckých objektů a nábytku nebo jako hlavní architekt správy Pražského hradu z období prezidenta Václava Havla.
Zdroj: Profimedia.cz
Bořek Šípek byl světoznámý český výtvarník, architekt, designér a vysokoškolský učitel, známý zejména jako tvůrce skleněných uměleckých objektů a nábytku nebo jako hlavní architekt správy Pražského hradu z období prezidenta Václava Havla.Byl také uměleckým ředitelem společnosti Czech Deco Team – sdružení architektů, designérů, výrobců a dovozců designového nábytku, kteří se rozhodli spolupracovat na společných realizacích a přispět k propagaci českého designu.V roce 1968, po absolvování umělecké průmyslovky, jako devatenáctiletý emigroval se svou sestrou. V Německu působil do roku 1983. Zde vystudoval architekturu (v Hamburku) a zároveň s tím studoval i filosofii (ve Stuttgartu). V roce 1983 přesídlil do Amsterdamu. Tam založil vlastní architektonické a designové studio Aletrego. V Nizozemsku se Bořek Šípek oženil s anglickou tanečnicí a choreografkou Bambi Uden. + 6 fotek+ 7 fotek

Bylo mu pouhých 66 let, když zemřel. Architekta Bořka Šípka zabila rakovina slinivky, se kterou dlouho bojoval. Zůstal po něm tehdy dvanáctiletý syn Artur, kterého měl se zpěvačkou Leonou Machálkovou.

Petra Járková
Petra Járková 13. 02. 2020 07:00

Za prezidenta Václava Havla byl hradním architektem. Uznával ho celý svět. Jedno je ale jisté, sled událostí, které nastaly v jeho rodině poté, co zemřel, by si nepřál. Během marného boje s rakovinou mu stála po boku v té době již bývalá partnerka Leona Machálková, matka jeho nejmladšího syna Artura.

Celosvětová sláva

Jeho jméno bylo známé i v zahraničí a jeho díla je dodnes možné nalézt v celé řadě světových galerií a muzeí. Jsou součástí sbírek v New Yorku, Soulu, Tokiu či v Šanghaji. Práce tohoto talentovaného umělce vlastní i řada významných osobností. Majiteli Šípkových děl jsou například zpěvák Mick Jagger z kapely Rolling Stones, zpěvák Bob Dylan nebo módní návrhář Jean-Paul Gaultier.

Přijmutí nemoci

Když se Šípek dozvěděl, že je nemocný, život pro něj nekončil. Organizoval výstavy, chodil na různé akce a dokonce vyrazil do StarDance podpořit svoji expartnerku Leonu Machálkovou, která tam tancovala. Naposledy se ve společnosti ukázal 23. prosince 2016 na křtu kalendáře.

Léčba ve Španělsku

Šípek se léčil ve Španělsku. Boj se zákeřnou nemocí nevzdával a bojoval až do posledního okamžiku. Ještě v říjnu létal do Španělska na dva dny v týdnu. Na konci roku se ale jeho zdravotní stav prudce zhoršil a Šípek musel být hospitalizován na onkologii Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. Nakonec jí 13. února 2016 ve věku 66 podlehl.

NA TO, JAK ŠEL ČAS S BOŘKEM ŠÍPKEM, SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články