Extravagantní herec Gary Oldman spal kvůli rolím v rakvi, trávil hodiny v maskérně a otrávil se nikotinem

Extravagantní herec Gary Oldman spal kvůli rolím v rakvi, trávil hodiny v maskérně a otrávil se nikotinem
Zdroj: Profimedia.cz

Drákula, Pátý element či Churchill. Každému se vybaví společný poznávací znak těchto filmů, britský herec Gary Oldman (61). Jak se na své slavné role připravoval a v čem ho můžeme vidět v roce 2020?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 16. 02. 2020 12:05

Garymu Oldmanovi (61) se podařilo téměř nemožné. Dokázal se vymanit z jedné z nejšpinavějších čtvrtí Londýna a dostat se mezi hereckou elitu. Do povědomí diváků se zapsal zejména postavami bezcharakterních, lstivých a psychopatických individuí. Poslední dobou se ale snaží z této škatulky vymanit, kupříkladu rolí britského premiéra Churchilla ve filmu Nejtemnější hodina.

Drákula

Hororový snímek s notnou dávkou nepřehnané romantiky od známého režiséra Francise Forda Coppoly je, kromě Oldmana, plný dalších známých hvězd jako Winona Ryderová, Keanu Reeves a Anthony Hopkins. Premiéru měl v roce 1992 a stále působí svěžím a neotřelým dojmem. Ač jsou v něm pěkné rumunské scenérie, celý se natáčel ve slunné Kalifornii.

Gary nebral přípravu na roli nemrtvé stvůry na lehkou váhu a před natáčením spával v rakvi ve své garáži. Při památné scéně, kdy z břitvy olizuje krev Jonathana Harkera, si zase přihnul něčeho ostřejšího, aby získal správný chlípný výraz upíra lačnícího po krvi. Jako stará verze Drákuly byl doslova k nepoznání. Málokdo by tušil, nebýt titulků, že onen vrásčitý stařec s nezvykle dlouhými vlasy byl tehdy teprve čtyřiatřicetiletý britský herec.

Pátý element

V komedii Pátý element se Oldman musel obejít bez líčení a masek, přesto roli zvládl bravurně. Vskutku zábavný terorista Zorg byl tak trochu oříšek. O co mu vlastně šlo? O peníze? Těch měl habaděj. O světovládu? Ani ne. Vyžíval se jednoduše ve vytváření chaosu. Stejně jako Drákula. Byl zlý, nebo jen nešťastný?

Herec však tento film s odstupem času hodnotí negativně. Při rozhovoru pro časopis Playboy řekl: ”Ne, je to vážně film o ničem. Ztráta času.” Samozřejmě tím vyvolal na sociálních sítích vlnu nevole. Zapřisáhlí fanoušci kultovní klasiky dokonce volali po tom, aby byl Oldman vyškrtnutý z titulků.

Nejtemnější hodina

V historickém dramatu Nejtemnější hodina si britský herec zahrál pro změnu vážnou a důstojnou postavu, britského premiéra Winstona Churchilla. Muže, který dokázal semknout anglický národ během druhé světové války a změnit dějiny.

I v tomto případě se Oldman na roli pilně připravoval. Celý rok před natáčením studoval Churchillův život. V maskérně strávil celkově 200 hodin a každý den musel vydržet čtyřhodinové líčení. Na natáčení chodil už ve tři hodiny ráno a odcházel jako poslední. Už jen sejmutí umělé tváře zabralo celou hodinu. Dokonce kvůli roli podstoupil kolonoskopii, neboť se jako bývalý kuřák otrávil nikotinem. Denně musel vykouřit dvanáct doutníků.

Žena v okně

Jedním z nejnovějších Garyho počinů je filmové zpracování stejnojmenného knižního bestselleru Žena v okně. Příběh pojednává o ženě středního věku, psycholožce, která vzpomíná na svou minulost, v níž byla vyhořelou manželkou a matkou. Je závislá na prášcích a alkoholu, trpí také agorafobií. Lidem se snaží pomáhat skrze internetová fóra. Jednoho dne se stane svědkem vraždy sousedky, jenže jí nikdo nevěří.

Psycholožku Annu Foxovou si zahrála herečka Amy Adamsová, která je známá ze seriálu Ostré předměty z produkce HBO. Oldmanova role je zatím zastřena a ani trailer k filmu neposkytuje žádnou nápovědu. Jsou k dispozici jen spekulace, že se opět vrátil k záporné roli.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články