Obří vrah z Bondovek s přezdívkou Zub: Bál se výšek, původně pracoval jako prodejce míst na hřbitově

Richard Kiel
Zdroj: Prima Max
Nejslavnější filmová role - zloduch Zub. Jeden z nejlepších Bondových protivníků.Svou výškou a vzhledem byl předurčen k rolím záporáků.Než se ale dostal ke hraní, živil se jako vyhazovač, prodejce hřbitovních pozemků a učitel matematiky ve večerní škole.Rolí Zuba, vraha s ocelovou čelistí, si získal nehynoucí přízeň všech fanoušků bondovek...+ 2 fotky+ 3 fotky

Někdy se k herectví dostanou lidé, jejichž zaměstnání je od umění na hony vzdálené. Skvělým příkladem je i Američan Richard Kiel, který se díky svému vzhledu nejvíce zapsal do paměti diváků rolemi různých zloduchů a příšer. Jaký byl jeho životní příběh?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 17. 04. 2020 11:00

Richard Kiel byl i jednou z tváří bondovek. Zahrál si ve snímku Moonraker, který můžete vidět dnes ve 20:00 na Prima Max. James Bond má nový úkol. Musí vyšetřit únos raketoplánu Moonraker. Dostává se tak do Draxova průmyslového závodu, kde zjistí, že zde vyvinuli nervový plyn, jehož vypuštění by mělo nedozírné následky. Šílený majitel podniku totiž sní o orbitálním městě, kde by žili jen samí nadlidé. A k tomu potřebuje vyhubit veškeré lidstvo. Jenže agent 007 je mu už v patách. Napřed se ale musí ještě vypořádat se starým nepřítelem – vrahem s ocelovými zuby.

Jeho počátky

Richard Kiel, přes dva metry měřící hromotluk, se narodil v Detroitu v roce 1939. Jeho nebývalý vzrůst způsobila hormonální porucha s názvem akromegalie. Ta způsobuje nadměrnou tvorbu růstového hormonu somatotropinu v hypofýze, což se projevuje nadměrným růstem prstů, nosu, brady či dolní čelisti. Zvětšovat se mohou také vnitřní orgány.

Než se tedy Richard vrhl na herectví, vystřídal hned několik zaměstnání. Nejdříve pracoval jako vyhazovač v nočním klubu, poté se z něj stal prodejce hřbitovních pozemků. Ale ani u toho nevydržel. O něco později se přestěhoval do Kalifornie, kde nastoupil do večerní školy jako učitel matematiky.

Záporné role

První větší roli získal ve snímku Eegah, kde si zahrál pračlověka. V Nejtěžším yardu zase zazářil jako obrovitý trestanec hrající proti bachařům fotbal. Mihl se dokonce i v jedné epizodě Profesionálů coby brutální terorista. Pak ale dostal nabídku na roli, která ho proslavila jednou provždy.

Zabiják s železnými zuby, který dokáže rozkousat téměř cokoli, byl skutečně protivníkem na úrovni. A to i vzhledově. Jeho postava patřila bezesporu mezi to nejlepší, co filmy s agentem 007 mohly v té době, a možná i v současnosti, divákům nabídnout. Vždyť kde jinde bychom mohli vidět, jak člověk žvýká auto anebo překousne lano od lanovky.

Po natáčení se z Rogera Moorea a Richarda Kiela stali velmi dobří přátelé. Moore si nemohl hlavně vynachválit Richardova týmového ducha. Žádné hvězdné manýry, jen snaha odvést co nejlepší práci. A pokud možno, tak ve velmi přátelské atmosféře.

Soukromí

V roce 1992 měl Kiel vážnou autonehodu. Od té doby se musel potýkat s problémy s rovnováhou. Při chůzi se tak bez hůlky již neobešel. Časem se jeho stav zhoršil natolik, že musel používat vozíček. Ve filmu Rivalové byl proto vždy zabírán jen od pasu nahoru. Při sporadických záběrech na celou postavu se vždy o něco opíral.

Zemřel v roce 2015 na infarkt, jenž byl zřejmě způsoben srdeční chorobou. Kiel po sobě zanechal odkaz ve více než čtyřiceti filmech.

NA ZAJÍMAVOSTI O TOMTO NEOBYČEJNÉM HERCI SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Zdroje textu: wikipedie, csfd.cz, theweek.co.uk

Zdroj fotek: Prima Max

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články