8 způsobů, jak posílit vztah otce s dcerou, aby jednou byli oba šťastní

8 způsobů, jak posílit vztah otce s dcerou, aby jednou byli oba šťastní
Zdroj: Freepik

Možná si říkáte, že mužský vzor je důležitý hlavně pro syny. Jenže i dcery potřebují tátu. Podle průzkumů dívky, které měly krásný vztah s otcem, vedou v dospělosti daleko spokojenější život. Pojďme se u příležitosti Dne otců podívat na osm způsobů, jak posílit vztah táta - dcera.

Tereza Švandová
Tereza Švandová 20. 06. 2021 09:00

Pokud tátové věnují dcerám v dětství dostatek času, z jejich holčiček vyrostou ženy, které si plně uvědomují svou skutečnou hodnotu. Jsou sebevědomější, sebejistější a lépe vědí, co v životě chtějí. Přinášíme vám osm rad, jak už od narození budovat zdravé pouto mezi tátou a dcerou.

Začněte už v den jejího narození

Rozhodně na nic nečekejte a věnujte se dceři už od chvíle, kdy přijde na svět. Zapojte se do každodenních aktivit s miminkem. Starejte se o ni, vyměňujte jí plenky, koupejte ji, mluvte na ni, tulte se. Tak si přirozeným způsobem vybudujete vzájemné pouto. Průzkumy ukazují, že už od raného dětství si dívky díky otcům vštěpují představu o mužích. Postarejte se tedy o to, aby vaše dcera jednou věděla, koho si má přivést domů. Někoho, jako je její pečující, empatický a obětavý táta.

Učte ji nové věci

Pro dítě je život jedno velké dobrodružství. Ať už se naučí kopat do míče nebo jezdit na kole, vše považuje za monumentální úspěch. Vzpomeňte si tedy, co vás jako dítě bavilo se učit a předejte to svým dcerám. S každou novou aktivitu, kterou vaše holčička zvládne, poroste její sebevědomí. Nechte ji také, aby mohla sledovat, když se něco nového učíte vy. I to posílí váš vztah.

Buďte jí vrbou

Naslouchat dětem je jedna ze zásadních dovedností, kterou by měl zvládnout každý rodič. Tátové, když vám vaše holčička chce něco říct, nechte všeho, vyslechněte ji a skutečně se soustřeďte na to, co vám říká. A nesuďte! Stejně důležité je také její problém, sen nebo touhu nezlehčovat a nešířit dál.

Užijte si spolu legraci

Vyrazte si spolu jen tak a nechte doma bráchu i mámu. Nemusíte hned podnikat nic nákladného, stačí se třeba zajít mrknout na nejnovější hračky do obchodu, dát si zmrzlinu nebo zavítat do knihovny. Se staršími dcerami zvládnete i minigolf, výlet nebo návštěvu koupaliště. Společné vzpomínky na tyto akce pak pomohou upevnit váš vztah a dceru povzbudí v touze poznávat nové.

Buďte součástí jejího života

Naprosto zásadní pro váš vztah je být aktivní součástí dceřina života. Neznamená to jen se zeptat, co bylo ve škole. Znamená to zajímat se o věci, které dceru baví. Například pokud má slabost pro hvězdy, vezměte ji do planetária, kupte jí dalekohled, mluvte s ní o vesmíru nebo jí kupte knihy, které si společně prohlédnete. Choďte ji podporovat na besídky, sportovní klání nebo divadelní představení. Tyto události mějte napsané v diáři a klaďte na ně podobný důraz jako na pracovní schůzky.

Milujte ji bezpodmínečně

I když každé dítě zlobí a občas udělá nějakou lotrovinu, je nutné, aby vědělo, že ho milujete za všech okolností. Nikdy ho proto nezesměšňujte a neponižujte, když se mu něco nepovede. Zkuste situaci probrat a najít společně správné řešení. Zůstaňte přitom klidní, trpěliví a milující.

Bezpodmínečná láska samozřejmě neznamená, že dítě necháte růst jako dříví v lese a nebude mít žádné mantinely. Jen to znamená, že i když vás zklame, milovat ho budete pořád stejně.

Naučte ji znát svou cenu

Dnešní doba klade zejména na dívky přemrštěné nároky. Z časopisů se usmívají vychrtlé vyretušované modelky ve značkovém oblečení a vaše dcera má možná mindrák z toho, že není dost krásná nebo je moc tlustá. Místo toho, abyste upozorňovali na její fyzické nedostatky, promluvte s ní o zdravém stravování, cvičení a dostatku spánku. Zdůrazněte jí, že důležitější než tělesná schránka je charakter. Chvalte ji za to, co dokázala, že třeba překonala strach, je empatická, cílevědomá. Každé dítě potřebuje slyšet, že mu jeho táta věří a oceňuje vlastnosti, které ho činí jedinečným.

Buďte skvělý táta i partner

Každý z nás vychází při výchově dětí z toho, co sám zažil v dětství ze strany svých rodičů. A buď věci dělá stejně, nebo jinak. Pokud tedy táta v rodině fungoval dobře a svou dceru podporoval a trávil s ní hodně času, předá toto jeho dcera i svým dětem.

Stejně důležité je, aby se táta choval hezky ke své manželce nebo partnerce. Z toho se dcery naučí hodně věcí o lásce a budou si hledat partnera, který odpovídá jejich představě o zdravém vztahu.

Zdroj informací:

verywellfamily.com

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články