Bezpečnější automaty: Nákupu problematického zboží nezletilými zabrání čtečka občanek a brzy i kamery

Bezpečnější automaty: Nákupu problematického zboží nezletilými zabrání čtečka občanek a brzy i kamery
Zdroj: Se souhlasem Lukáše Pfeffera, Pixabay/koláž Lifee

Dostává vaše dítě kapesné? A víte také, za co jej utrácí? Koncem roku 2022 se v médiích začaly řešit prodejní automaty se zbožím na bázi THC, nikotinu nebo kratomu, umístěné v těsné blízkosti škol. Mezi nezletilými se pochopitelně těší velké oblibě. Předseda Asociace za bezpečné prodejní automaty Vojtěch Ulman teď v rozhovoru pro Lifee.cz vysvětluje, jak se podařilo zabránit jejich zneužívání mladistvými.

Veronika Nováková
Veronika Nováková 02. 02. 2023 12:00

Teď to vypadá, že si z prodejních automatů s problémovým zbožím nezletilí jen tak snadno nenakoupí. V rozhovoru pro Lifee.cz vysvětluje předseda Asociace za bezpečné prodejní automaty Vojtěch Ulman, že jsou v nich nově nainstalované čtečky občanských průkazů a v budoucnu přibudou ještě kamery se zabudovanou umělou inteligencí.

Protidrogová politika se dá zlepšit jedině tím, že přestaneme vše zakazovat a dávat na seznam zakázaných látek. To, že lidé látky užívají, je realita. Mít nějaké méně rizikové alternativy na trhu je dobře. Je ale špatně to, jak jsou na trh uvedeny. To je větší problém,” zamýšlel se na nedávné tiskové konferenci také národní protidrogový koordinátor Mgr. Jindřich Vobořil, Pg. Dip.

Kdy a proč vznikla Asociace za bezpečné prodejní automaty?

Naše asociace vznikla jako iniciativa teprve na konci minulého roku a snažíme se sdružit co nejvíce prodejců a potažmo co nejvíce prodejních automatů. Na základě našich stanov potom regulovat, co se v nich prodává za zboží a za jakých podmínek.

Co to v praxi znamená?

To například znamená žádný kratom. Úspěšně jsme vyřadili kratom ze všech automatů, které do naší asociace spadají. K tomu jsme na automaty nechali instalovat čtečku občanských průkazů - ty jsme objednali pro každého člena. Zatím nejsou nainstalované všude, ale budou. To znamená, že člověk, který nemá občanský průkaz, si nemůže v automatu nic koupit. Snažíme se také nastolit jistou kvalitu kontroly. Produkty se testovaly, aby byly nezávadné a nezpůsobovaly mikrobiologické problémy. V neposlední řadě jsme stanovili minimální vzdálenost na 50 metrů od základní, střední nebo vysoké školy, která je povinná, aby automat mohl být umístěn.

Všichni ale jistě vidíme, že někde tyto automaty u škol stále stojí.

Samozřejmě, jsou nějaké automaty, které byly u škol umístěny, ale v naší asociaci není žádný. Víme, že tyto automaty u škol jsou, a pracujeme na tom, aby byly odstraněny. Je to ale poměrně náročný proces. Vysvětlit někomu, kdo pronajímá prostor, proč by měl zrušit pronájemní smlouvu, není snadné.

Co vás k tomu motivovalo? Zneužívali školáci těchto automatů?

Je to tak. Motivace našich členů opravdu nebyla vykořisťovat studenty ani jejich rodiny. Šlo jim pouze o to prodávat. Nicméně dalo se tušit, že dojde k takovému chování a bude zde nakupovat každý. Že se to mezi nezletilými takto rychle rozšíří, ale nikdo nevěděl. Když to nastalo, bylo nám jasné, že to musíme co nejdříve regulovat, abychom tomu zamezili.

Jak těžký to byl úřední boj?

Poměrně dlouhodobý. Bylo velice těžké přesvědčit prodejce, protože nechtěli na nic kývnout, dokud jsme neměli nějakou zpětnou vazbu od legislativy, jako je například národní drogový koordinátor Jindřich Vobořil. Oni zase nechtěli nic slibovat, dokud neviděli aktivitu od provozovatelů těchto automatů. Byl to těžký boj najít společnou řeč, ale když se mi podařit oslovit pár prodejců, kteří to ze začátku riskli, podařilo se. Myslím, že se to vyplatilo a že k té regulaci nakonec všichni dospějeme.

Setkáváme se na tiskové konferenci, která má za cíl pozvednout diskuzi ohledně kratomu. Jak se z vašeho úhlu pohledu vyvinula mediální pozornost, kterou zažil kratom na konci roku 2022?

Myslím, že to byla poměrně nešťastná situace. O kratomu se v médiích začalo psát jako o dětské droze, která se zneužívá. To paradoxně vedlo k tomu, že jej začalo zneužívat víc a víc mladistvých. Ano, je to špatné, ale podle mě to bylo naprosto nevyhnutelné. Historicky víme, že stát nedokáže rychle reagovat na podnikatelské aktivity nebo na dovoz nových látek.

Ale právě díky této aktivitě jsem měl mnohem silnější karty, když jsem přemlouval prodejce, aby se do naší asociace připojili. Mediální kampaň to byla velice negativní a kratom si kvůli tomu zakoupilo velké množství lidí, kteří ze zákona nemohli být jakkoli informovaní o jeho účincích a správném dávkování. My jsme spojili síly a postavili se vznikající hrozbě.

Vznikly na toto téma nějaké průzkumy nebo ankety? Kolik peněz děti do automatů házejí?

Dělali jsme průzkumy zákazníků, kteří v těchto automatech nejčastěji nakupují. Mysleli jsme si, že budou převažovat mladiství, a paradoxně jsme byli překvapeni, že jich tolik nebylo. Zjistili jsme, že je to muž ve věku 25 až 45 let, kdo průměrně zodpovídá asi za 40 % tržeb těchto automatů.

Děti v průzkumu nebyly?

Ano, bylo tam také asi 8 % mladistvých do 18 let. To je samozřejmě problémové a snažíme se vůči tomu vymezit. Věřím, že ta čtečka občanských průkazů bude dostatečná. Navíc pracujeme na jednom lepším kroku.

O co přesně půjde?

Je softwarově náročnější, ale jde o implementaci kamery, která oskenuje občanský průkaz a pomocí cloudu a umělé inteligence ověří, jestli člověk, který je vyfocený na občanském průkazu, je skutečně ten člověk, který stojí před automatem.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články