Chcete šťastné děti? Stačí jednoduchý trik, říká psychoterapeutka Samsonová

Chcete šťastné děti? Stačí jednoduchý trik, říká psychoterapeutka Samsonová
Zdroj: Freepik.com

Kdo z nás by nechtěl, aby jeho děti měly šťastné dětství, aby z nich vyrostli šťastní a vyrovnaní lidé? Návod, jak toho dosáhnout je v podstatě velmi jednoduchý, stačí si uvědomit, že děti jsou našim zrcadlem.

Sylvie Samsonová
Sylvie Samsonová 17. 09. 2020 14:00

V našem koučinkovém křesle je tohle jedno z TOP témat. Jasně, že život nám dospělým přináší různé situace a ne všechny nás dělají šťastnými. Ale vždy máme možnost se rozhodnout, jak na danou situaci zareagujeme, jak ji prožijeme, co si z ní vezmeme – a to, jakou cestu zvolíme, učíme naše děti.

Nadáváte, nebo řešíte?

Vysvětlím vám to jako obvykle na příkladu: Přijdete o práci. Nyní máte možnost se z toho hroutit, nadávat aspoň tři měsíce na to, jací jsou to idioti a jak vás nedocenili, stěžovat si na to, jaké příkoří se vám stalo, litovat se a všem to vyprávět dokola… Nebo máte možnost jinou. Tohle je stav, který nezměníte a nemohli jste ho ovlivnit, tak ho prostě přijmete, začnete se poptávat po nové práci mezi známými, projdete pracovní nabídky na netu, možná si uděláte vyšší kvalifikaci nebo rekvalifikaci na úplně něco jiného a třeba rozjedete vlastní obchod.

Stejně tak, když jdete po ulici a někdo upadne, co uděláte, jdete mu pomoct nebo raději zrychlíte krok ať jste od něj honem pryč, protože co když to je nějakej feťák? Nebo doma křičíte na svou ženu, protože si myslíte, že tím „křikem“ jí vysvětlíte a přesvědčíte ji o svojí pravdě?

Či naopak rozpory řešíte s chladnou hlavou, v klidu, s rozvahou?

Odraz v zrcadle

To, jak my rodiče zvládáme situace, jednu po druhé, den za dnem, jak se s nimi vyrovnáváme, naprosto určuje chování, a tedy i štěstí našich dětí. Co vy, jste šťastní? Co potřebujete k tomu, abyste šťastní byli? Je něco, co pro svoje štěstí můžete udělat sami a teď hned?

Možná některé z vás právě napadne: „No, to jsem teda dával dětem příklad.“ Kašlete na to... Nikdo nejsme neomylný, každý den můžeme začít znova a jinak. Svoje děti tím naučíme to, že i když jsme možná něco nezvládli hned na první dobrou skvěle, tak přeci jen máme možnost to udělat příště lépe. Chybovat je lidské a záleží na nás, jak se k problémům postavíme v dalším kole...

Je něco, co vás teď napadá, že byste rádi udělali jinak? Co chcete změnit? Popusťte uzdu svým myšlenkám a dovolte si udělat sebe samé šťastnými, protože automaticky a „bez práce“ tím uděláte šťastné i svoje děti a naučíte je „žít šťastně až do smrti“, a to je docela zajímavá výzva. Nemyslíte?

Sylvie Samsonová se dvanáct let specializuje na práci s dětmi, posledních sedm let je ředitelkou partnerské a rodinné poradny SPOLU v Brně, kde díky unikátnímu systému mediačních technik spolu s neurolingvistickým programováním dosahuje skvělých výsledků v rodinné i párové terapii. Je také autorkou knihy SPOLU partnerský manuál a NAJDU TĚ seznamovací manuál.

Se Sylvií připravujeme poradnu o tom, co vás trápí. Veškeré dotazy i starosti pište na redakce@lifee.cz

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články