GLOSA: Dítě zapomenuté v rozpáleném autě, aneb strčíme Jeníčka a Mařenku do pece

Zapomenuté dítě v rozpáleném autě, k přehřátí dětského organismu stačí pár minut
Zdroj: Freepik

V posledních dnech se opět objevují případy, kdy rodiče zapomenou dítě v zaparkovaném autě. K přehřátí dětského organismu přitom stačí pár minut. Tenhle hrůzostrašný fenomén nás rodiče nutí zamyslet se, jak se taková fatální chyba vlastně může přihodit...

Markéta Behinová
Markéta Behinová 24. 07. 2022 18:30

Ruku na srdce, kdo z nás nikdy nezapomněl dítě ve školce nebo na hřišti? Rodičovství změní ze dne na den naše životy a musíme se naučit myslet nejen na sebe. Na prvním místě, hlavně u matek, se záhy po porodu ocitne dítě. I tak se může stát, že nás najednou poleje studený pot a pocit, že nám něco chybí. Mozek zaměstná nečekaná porada se šéfem, plány, co koupit, nebo jednoduše uvízneme v dopravní zácpě a zapomeneme hlídat čas. Příhody zapomenutých dětí ve školce ale nemají fatální důsledky, neohrožují život dítěte a ve finále se jim společně zasmějeme.

Jednání za hranicí zdravého rozumu

Nechat dítě zavřené v autě je ale jiný případ, jiný horký kafe. Tady rodič jedná cíleně. Zveřejnění případů dětí zavřených v autě je obrovským varováním pro všechny rodiče. Tohle jednání je podle odborníků za hranicí zdravého rozumu. Co si musela prožít tříletá holčička zavřená v autě u nákupního centra na Praze 10? Vysvobodila ji až policie, která pohotově rozbila okýnko u auta a děvčátko zachránila. Jednalo se o druhým případ v jednom týdnu.

Stačí pár minut a nemusejí být ani tropické teploty. Dětské tělo je na přehřátí organismu mnohem citlivější a může k němu dojít během několika minut. Podle odborníků si rodiče neuvědomují fatální následky tohoto jednání. „Rodiče sice předpokládají, že za chvíli přijdou, ale může se jim stát cokoliv a dítě se ocitne v ohrožení života,” zdůraznil mluvčí policie Jan Daněk.

První pomoc při přehřátí organismu

Úpal (neboli přehřátí z tepla) má na svědomí dlouhodobé působení okolní teploty, především v uzavřených či špatně větraných prostorách spojený s nedostatečným přísunem tekutin. Mezi příznaky přehřátí organismu patří bolesti hlavy, slabost, nebo i náhlá ztráta vědomí, horká a červená kůže, rychlý tep a vysoká tělesná teplota.  

Jako první pomoc uvádí Kniha o mateřství uložit dítě do chladného prostředí, svléknout ho a je-li při vědomí, uložit ho do polohy v polosedě s podepřenou hlavou a rameny. Podle možností ho pak zabalit do chladného vlhkého prostěradla. Můžete dítě také sprchovat (opět chladnou vodou) nebo mu přikládat ledové sáčky na hlavu, krk a do třísel, kde lze chladit protékající krev ve velkých tepnách. Může-li dítě pít, zajistit dostatek tekutin, podat mu ideálně minerálku, či rehydratační roztok.

Šup s nimi do pece!

Případy dětí upečených v autě mi připomínají pohádku o Perníkové chaloupce. Babice nejdřív děti vykrmí perníčky a potom je chce šoupnout na lopatě do pece, upéct a sníst. Pohotová Mařenka předstírá, že neví, jak se na lopatu sedá a jakmile jí to baba jaga převede, šup s ní do pece.

Proč tedy nestrčit do pece nezodpovědné rodiče. Nabytá zkušenost je ta nejlepší zkušenost. Pak by si snad pamatovali, že tohle se NIKDY nesmí stát.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články