Horko může ohrozit zdraví malých dětí: Jak je oblékat, abyste se vyhnuli jejich přehřátí?

Tady je miminko náhodně zachyceno při spánku.
Zdroj: Pixabay.com

Doporučuje se, aby miminka a malé děti na sobě měly o jednu vrstvu více než dospělí lidé. To ale nemusí být vždy tak úplně pravda. Jak oblékat miminko nebo malé dítě, když je venku horko, abyste mu nezpůsobila přehřátí organismu?

Tereza Endrštová
Tereza Endrštová 26. 07. 2020 12:30

Některé maminky si dělají starosti o to, aby jejich miminko nebo malé dítě bylo dostatečně oblečené, a nenastydlo. I v teplém počasí tak mají tendence na ně vrstvit více oblečení. To ale může být chyba vedoucí až ke kožním problémům, jako je vznik potniček, nebo dokonce k přehřátí organismu.

Kontrolujte zátylek miminka

Namísto dodržování pravidla, že má mít dítě vždy raději o jednu vrstvu navíc než vy, kontrolujte, jak se vaše miminko cítí. Podle zatím ještě méně prokrvovaných ručiček a nožiček to zatím ale nepoznáte, protože ty budou vždy trochu studenější. Spolehlivým signálem pro vás ale může být jeho zátylek. Když je zátylek moc vlhký a horký, pravděpodobně je vašemu miminku hodně teplo a je tak lepší jednu vrstvu oblečení ubrat. Pokud je naopak chladnější, měla byste své dítko přiobléci.

Nezapomínejte na fusak

Při oblékání miminka v létě řešte i to, jestli ho oblečené dáte ještě do fusaku, což je další silná vrstva, nebo jen pod lehkou deku. Každopádně v horku ale bude úplně stačit, když mu obléknete bodýčko s delším rukávem, na to kalhoty nebo dupačky a svetřík nebo mikinu. Když ho takto dáte do lehčího fusaku nebo přikryjete ještě lehčí dekou, nemusíte se obávat, že by vašemu děťátku byla zima kvůli menšímu množství vrstev. Malé děti sice potřebují více tepla, ale v tomto případě ho bude mít díky teplému počasí jistě dostatek. Případně ho ale i přesto raději ještě občas zkontrolujte podle zátylku a podle toho přidejte nebo uberte vrstvu oblečení.

Držte se cibulového pravidla

Při oblékání dítěte se držte takzvaného cibulového pravidla. Dejte mu raději více slabších vrstev, které můžete v případě potřeby a velmi horkého počasí ještě ubírat. Je to mnohem lepší než dát dítěti méně silnějších vrstev, například jeden silný svetřík nebo kalhoty. Mohlo by mu totiž být příliš horko, nebo naopak zima v případě, že mu jednu silnou vrstvu navíc sundáte. Zároveň také platí, že nejspodnější vrstva by měla co nejvíce přiléhat k tělíčku, aby izolovala teplo a odváděla vlhkost. O to méně dalších slabých vrstev můžete děťátku obléknout.

Tuto funkci může splňovat termoprádlo pro miminka, ale také materiály, jako je bavlna, merinovlna, bambus nebo konopí. Jako druhou vrstvu pak, když do teplého počasí, miminku oblečte slabší svetřík nebo mikinu. Nezapomínejte ani na čepici, kterou by mělo mít za každého počasí, protože z hlavičky dětem uniká nejvíce tepla.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články