Jak si s dětmi užít dovolenou offline? Psychiatr Cimický upozorňuje na jeden významný detail

Jak si s dětmi užít dovolenou offline? Psychiatr Cimický upozorňuje na jeden významný detail
Zdroj: Pixabay.com

Chystáte se na dovolenou se svými potomky a obáváte se už teď, že se místo krásám přírody budou věnovat svému tabletu nebo mobilu? Nezoufejte. Namísto toho raději vyzkoušejte následující tipy, které je přesvědčí, aby si prázdniny užily naplno a bez moderní techniky.

Tereza Endrštová
Tereza Endrštová 11. 07. 2020 10:00

Současná generace dětí si už volné chvíle bez mobilu či tabletu skoro ani nedovede představit. Jak přimět potomky, aby si alespoň na dovolené vychutnávali všechny zážitky naplno a bez starostí s hledáním wifi signálu?

Dejte si práci a vymyslete zábavnou aktivitu

Abyste udrželi dětskou pozornost, vymyslete pro ně zábavnou aktivitu. Jedině činnost, která děti zabaví, zajistí, že nebudou na dovolené tak často sahat po mobilu nebo tabletu. Dejte jim možnost výběru při plánování výletů a míst, která hodláte navštívit. Zajímejte se, co by vaše děti chtěly vidět nebo co by chtěly dělat. Uvidíte, že vzájemné naslouchání vám pomůže ke spokojenosti všech. S dobrým programem totiž nedostane nuda ani technika žádnou šanci.

Ani nepřízeň počasí vás neodradí

Jedním z dalších důvodů, proč se děti i na prázdninových pobytech uchylují k mobilům, je špatné počasí. Nedovolte, aby vás uzavřelo na hotelovém pokoji a vyrazte s dětmi do krytého aquaparku, nebo poznejte místní zoo, akvárium či pohádkovou výstavu. Zkrátka vymyslete program do deště, který vaše děti ocení. Umožní vám to užívat si dovolenou naplno, i když vám počasí zrovna nepřeje.

Problému je třeba předcházet, většinou jde už o závislost

Na to, jak děti zbavit závislosti na počítači jsme se zeptali také odborníka. „Věci by se měly řešit vždy kontinuálně a nikoliv jen v bezprostředním okamžiku, kdy se na ně zaměří pozornost. Celosvětově lékaři (a nejen neurologové a psychiatři) upozorňují na to, že narůstající počet hodin, kdy děti civí do svých tabletů a mobilů vede k jisté „demenci“, tedy úbytku schopnosti dětského mozku normálně fungovat. Tedy když rodiče nechávají v průběhu roku své děti, aby se zabavovaly počítačem bez jakýchkoli limitů a omezení, budou asi těžko o prázdninách a dovolených hledat argumenty, jak tuto závislost omezit. Ve většině případů se již, bohužel, u dětí jedná o závislost!

Podle našich statistik tráví i děti základních škol u tabletů denně až 4-5 hodin! Prázdniny přinášejí volný čas, a protože dnes děti mají své přátele na různých aplikacích spíš než v „živé“ formě, bude tomu tak i v době volna. Co poradit rodičům? Myslím, že jediná možnost je osobně se dětem věnovat! Je to náročné, ale jedině tak je možné odvést pozornost jinam. Jinak by asi vznikaly konflikty, vedené filosofií: Je přece volno, mají prázdniny, nikomu tím neškodí… Určitě se vyplatí věnovat i odpočinkový čas dovolené dětem, a napravit tak spontánní vývoj zdravým a především aktivním způsobem,“ radí známý český psychiatr MUDr. Jan Cimický, CSc.

Zákazy nic nevyřeší

„Zákaz mobilu a tabletu nic nevyřeší. Ostatně nemůžeme ani změnit nynější, poněkud specifický vývoj, kdy si děti už od batolecího věku hrají s těmito nástroji a umějí s nimi manipulovat často dřív, než začnou mluvit! Ale je jistě možné mobil a tablet časově limitovat, podmínit hraní s ním nějakou jinou aktivitou. Vyžaduje to ovšem aktivní přístup samotných rodičů. Nejlepší příklad je nápodoba, a tak je dobré, když rodiče vymyslí takovou náplň prázdninového dne, která dokáže aspoň na část dne vytlačit pasivní soustavnou hru s mobilem či tabletem. Je třeba si přiznat, že k závislosti dětí na těchto technických vymoženostech často přispívají i sami dospělí, kteří dětem tyto přístroje poskytnou – aby měli od nich pokoj.

Není tedy divu, že dítě si našlo způsob, kterým naplňuje svůj svět a rodiče pak ke svému zděšení zjistí, že svět dětí není skutečný, ale často zcela virtuální. Tedy jediná možnost, jak tomu zabránit, je: věnujte se dětem osobně a obětujte jim svůj čas. Vyplatí se to,“ upozorňuje psychiatr na časté chyby ve výchově dětí.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články