Talentovaná studentka Jana Buchtová míří na Princeton: V čem spočívá tajemství jejího úspěchu?

Talentovaná studentka Jana Buchtová míří na Princeton: V čem spočívá tajemství jejího úspěchu?
Zdroj: Se souhlasem Jany Buchtové

Studentka gymnázia PORG Jana Buchtová patří mezi šťastlivce, kteří úspěšně zvládli přijímací zkoušky nejen na britskou univerzitu v Cambridgi, ale i americký Princeton, kde mimo jiné studovala také bývalá první dáma USA Michelle Obama. V rozhovoru pro Lifee.cz Jana vysvětluje, pro kterou školu se nakonec rozhodla a proč. Zároveň přidává praktické tipy pro studenty, jak zlepšit metodu učení a dosáhnout tak vysněných cílů.

Veronika Nováková
Veronika Nováková 25. 04. 2022 12:00

Studentka z Ostravy Jana Buchtová má před sebou velkou výzvu. Na sklonku léta se nastoupit na jednu z nejprestižnějších vysokých škol světa, americkou univerzitu v Princetonu.

Přijímacím zkouškám předcházelo intenzivní studium na nestátní škole pro nadané žáky PORG a pochopitelně také dlouhé měsíce příprav, kterým Jana věnovala veškerý volný čas. Sen se stal skutečností a úspěšně složila zkoušky nejen na Princeton, ale i Cambridge.

Proč se nakonec rozhodla pro USA? Pomohl jí studijní program Čtení pomáhá? A co by poradila žákům českých základních a středních škol? O tom všem promluvila v rozhovoru pro Lifee.cz.

Jak se student může dostat na nestátní základní nebo střední školu typu PORG?

Já na PORG v Ostravě nastoupila v roce 2011, kdy se zde otvíral. Naplňovali všechny třídy základní školy a dva ročníky gymnázia. Nastupovala jsem do třetí třídy. Tenkrát byla v Ostravě velká kampaň. Předtím jsem chodila na běžnou státní základní školu a hrozně se mi líbila myšlenka, že bych se mohla začít učit anglicky a líbil se mi také odlišný přístup k výuce, například menší třídy. Iniciativa přišla z mé strany, ale rodiče mi v tom nebránili.

Je studium na této škole finančně náročné?

PORG v Ostravě nabízí sociální stipendia, která dosahují až 90 % výše školného. Myslím, že to studium je dostupné pro všechny, kteří o něj mají zájem.

Ale student zřejmě musí prokázat jisté znalosti. Jak těžké jsou přijímací zkoušky?

To určitě. Mé přijímací zkoušky už tehdy zahrnovaly matematiku, češtinu, angličtinu a nebylo to úplně jednoduché. Neměla jsem na státní základní škole angličtinu, takže jsem v testu úplně pohořela, ale určitě jsem nebyla sama. Potom i na gymnáziu jsou přijímací testy jiné a obecně náročnější.

Kolik vás je ve třídě?

Teď jsme rozdělení na poloviny. Na studenty v mezinárodním programu IB, mezinárodní maturity, a ostatní, kteří dělají běžnou státní českou maturitu. Obecně je v jedné třídě přibližně dvacet studentů.

Nosí se tam školní uniformy?

U nás ne. To je přednost školy Open Gate.

Dostala jste se na Cambridge a Princeton. Jak jste náročné přijímačky na tyto prestižní univerzity zvládla?

Pokud se chcete hlásit na školy typu Cambridge nebo Princeton, je nutné se připravovat s předstihem, a to i formou volnočasových aktivit. Obecně je nutné být ve škole aktivní. Já osobně jsem dělala debatování, politické simulace, věnovala jsem se hře na příčnou flétnu nebo dobrovolnickým aktivitám. Poslední dva roky už jsem začala pracovat na přihlášce. Zahrnovala eseje, testy z angličtiny, všechny známky za poslední čtyři roky studia a na obě školy byly také pohovory. S přihláškou už mi pomáhala naše univerzitní poradkyně.

Proč jste zvolila Princeton a ne Cambridge?

Důvodů bylo víc. Hlavním byly finanční možnosti. Brexit zvýšil ve Velké Británii školné pro studenty z Evropské unie. Spojené státy naopak nabízejí velice štědrá stipendia pro mezinárodní studenty. Ve Spojených státech si také můžete zvolit kurzy a přednášky mimo svůj obor. Na Cambridge se specializujete třeba jen na ekonomii a na nic jiného.

Když mluvíte o mimoškolních aktivitách, zřejmě příliš volného času nemáte, je to tak?

Ano. Už jen studium na PORGu a mezinárodní maturita, to všechno je hodně náročné. Domácích úkolů a projektů je dost. Volný čas potom věnuji dalším aktivitám souvisejícím se studiem. Zásadní samozřejmě je, aby vás to bavilo. Například debatování a politické simulace u mě nikdy nebyly povinností, ale spíše zálibou nebo koníčkem.

Kde pro to všechno berete motivaci?

Chci se neustále zlepšovat a nikdy se nezaseknout na místě. Zlepšovat se v tom, co člověka baví a co mu opravdu jde.

Jaké je vaše vysněné povolání?

Chtěla bych se věnovat ekonomii, ale ještě nevím, které oblasti konkrétně. Ráda bych pracovala pro některou státní nebo mezinárodní organizaci. Ráda bych aplikovala své ekonomické vědomosti na reálná řešení celospolečenských problémů. To mě vždycky zajímalo - zlepšit situaci u nás nebo ve světě a pomáhat tak lidem.

Zapojila jste se také do projektu Čtení pomáhá?

Ano, jistou dobu jsem v tomto projektu působila. Jako účastník jsem vyplňovala kvízy a vydělávala tak peníze pro charitu. Myslím, že je to opravdu povedená akce a všem studentům ji doporučuji.

Mohla byste žákům nebo studentům poradit, jak zvládnout větší objem učiva?

Nikdy jsem neměla nejlepší paměť, mám ji velmi průměrnou. Učím se většinou hledáním souvislostí mezi jednotlivými fakty. I z tohoto důvodu mě více baví matematika a ekonomie, než třeba historie nebo biologie, kde je více látky na zapamatování. Doporučuji studentům hledat souvislosti a vytvářet argumenty. Díky tomu si všechno lépe zapamatují.

Dokážete o probírané látce s vyučujícími polemizovat nebo s nimi třeba nesouhlasit?

Mezinárodní studium IP už předpokládá nějakou diskuzi mezi profesory a studenty. Učitelé na PORGu jsou obecně velmi otevření jiným názorům. Diskuze v hodinách jsou velmi zajímavé a myslím, že by byla škoda nevyjádřit svůj názor.

Máte za sebou také část studia v zahraničí. Jaká to byla zkušenost?

Velice dobrá. Studovala jsem rok v USA. Bylo to na menší internátní soukromé škole v Ohiu. Kvalita výuky tedy byla opravdu vysoká. Ty školy jsou větší než v Česku, v jednom ročníku je třeba sto lidí, ale třídy jsou pořád malé. Když si vybíráte matematiku, máte hned několik levelů, podle vašich schopností a preferencí. Studium je proto hodně individuální. Během toho roku jsem udělala velké pokroky. Konzultace esejí, vytváření projektů, to všechno mi velmi vyhovovalo.

Jak se vám líbí Amerika? Prý jste si velmi oblíbila New York.

Mám Spojené státy moc ráda. V jedné zemi potkáte velké množství kultur, od asijských až po evropské. Každý Američan má svoji rodinnou historii a nebojí se o ni podělit. Během studia jsem navštívila Cleveland, kde je spolek českých imigrantů. Atmosféra tam byla skvělá. Všechny ty kultury žijí v Americe společně a vytvářejí něco nového. Jejich filosofie je taková, že se lidé mohou učit od sebe navzájem a díky tomu být lepší.

Princeton vystudovala také bývalá první dáma USA Michelle Obama. Jaký je váš názor na tuto ikonu mezi současnými ženskými osobnostmi?

Už ji sleduji delší dobu jako političku. Je úžasnou řečnicí, její proslovy jsou vynikající. V tomto ohledu je pro mě skutečným vzorem, protože já debatuji často. Michelle Obama je vzdělaná, ale zároveň dokáže komunikovat s většinovou společností a své vědění a myšlenky s ní sdílet. V tom je výjimečná.

Prý byste v Americe ráda navštěvovala jazzové kluby. Máte ráda muziku a kulturu?

Mám hlavně ráda operu. Také zde v Ostravě velmi často chodím do Divadla Antonína Dvořáka. Viděla jsem tam snad všechny operety a opery. Metropolitní opera v New Yorku, která je jednou z největších na světě, mě pochopitelně fascinuje. Když jsem byla v New Yorku na školním zájezdu, tak jsme po návštěvě opery navštívili právě jazzový klub. Bylo to něco jiného a nového, jazz mě také nadchnul. Proto teď střídavě poslouchám jazz a vážnou hudbu.

Vy sama se hudbě pořád věnujete? Lákalo by vás zahrát si v nějaké kapele?

Už několik let hraji na příčnou flétnu a velice ráda bych se na Princetonu zapojila do nějakého orchestru. Je jich tam hned několik. Uvidíme, jak na tom budu v porovnání s ostatními.

Jak se na odlet do Ameriky připravujete?

Odlet mám naplánovaný na konec srpna. Poté proběhne setkání všech mezinárodních studentů, kteří tam přilétají dříve. Teď se zabývám těmi praktickými záležitostmi. Přemýšlím, co všechno si sbalit a jak to tam dopravit. Budu si také muset vyřídit vízum a v květnu úspěšně složit mezinárodní maturitu IB, International Baccalaureate Diploma Program.

Zkomplikovala vám nějak situaci pandemie koronaviru?

Výhoda pandemické situace byla, že americké školy zrušily požadavek na standardizované testy SAT, takže jsem je nemusela skládat. Jsou většinou drahé a vyžadují hodně času na přípravu. Jinak mi samozřejmě chyběl kontakt se spolužáky, ale i výuka v online prostředí byla velmi kvalitní. Nemám si na co stěžovat.

Slyšela jsem, že online výuka studentům trochu ubírá na motivaci. Jak se i doma u počítače udržujete aktivní?

Důležité je dělat to, co vás baví. Když mám úkol nebo projekt v předmětech, které mě tolik nebaví, tak se to nesnažím vidět jen jako povinnost. Hledám v tom příležitost ke zlepšení, zkrátka něco pozitivního. Prokrastinaci se snažím čelit a povinnosti zbytečně neodkládám. Kvůli prokrastinaci paradoxně ztrácíme volný čas a to je velká škoda.

Máte svůj osobní časový rozvrh, kterým se řídíte, abyste si udržela disciplínu?

To zase ne, mám ráda i nějakou tu improvizaci. Když mám ten den nějakou povinnost, snažím se ji udělat co možná nejdříve. Vždy si v hlavě urovnám, jak bych ten čas chtěla strávit.

Jste typ studenta, který si vede zápisky psané ručně, vybarvuje si nadpisy a lepí do poznámek štítky?

Zápisky si dělám ručně, ale barvy a lepítka moc nepoužívám. Měla bych v tom ještě větší chaos. Mám ráda velice jednoduché, ale dobře organizované zápisky.

Co vaši blízcí a rodina? Podporují vás ve studiu a nemají o vás strach? V zahraničí budete dlouho.

Je to daleko. Často to slýchám od svých prarodičů i rodičů. Mám ale velkou výhodu, že jsem už něco podobného v minulosti absolvovala. Máme to za sebou, tak by to mohlo být jednodušší. V dnešní době je možnost online komunikace.

Zapadáte s tak nabitým programem mezi své vrstevníky? Jak s kamarády trávíte čas?

Dodnes jsem v kontaktu i s lidmi z té státní základní školy. Občas spolu chodíme na procházky nebo do kina. Výhodou PORGu je, že se v jedné třídě setkají podobně ambiciózní lidé. Mám kolem sebe velmi dobrou skupinu kamarádek. Navzájem se podporujeme ve studiu i ve všem ostatním, co život přináší. Každá jsme úplně jiná, každá chceme v životě dosáhnout něčeho jiného.

Pokud mohu být osobnější, máte přítele? Zvládnete vztah na dálku?

Zatím přítele nemám. Třeba se to na Princetonu změní.

Máte potom ambice zůstat v zahraničí, nebo byste ráda profesně působila v Česku?

Je to velmi těžké říct dopředu. Nebráním se ani jedné variantě. Do budoucna bych moc ráda přispěla České republice, vrátit jí to všechno zpátky. Ať už budu pracovat v zahraničí, v nějaké mezinárodní organizaci, nebo u nás, vždycky tam bude nějaké napojení na rodnou zemi.

Co byste vzkázala českým studentům?

Ať se nebojí a zváží myšlenku studia v zahraničí. V dnešní době už to není jen otázka PORGu. Existuje velké množství organizací, kde mohou skvěle připravit na výběrové řízení i studenty ze státních škol. Kdokoli má chuť, zajímá se o svůj obor a chtěl by ho studovat na vyšší úrovni, má určitě šanci.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články