Vyzkoušeli jsme VIP prohlídku Krokodýlí zoo Praha: Čím se zde tito plazi krmí a proč v přírodě útočí na opilce?

Vyzkoušeli jsme VIP prohlídku Krokodýlí zoo Praha: Čím se zde tito plazi krmí a proč v přírodě útočí na opilce?
Zdroj: Lifee.cz/Veronika Nováková
Redaktorka Veronika Nováková si v Krokodýlí zoo vyzkoušela jednoho ze zdejších svěřenců nakrmit. Dostala k tomu speciální dlouhou pinzetu.Krokodýlí kůže je drahé a luxusní zboží. Z těchto pražských krokodýlů ale kabelky určitě dělat nebudou.Na vlastní kůži si můžete také vyzkoušet, jak ostré zuby krokodýl má - poslouží vám k tomu jejich lebka.Zoo se pyšní několika obry, kteří by si s člověkem menšího vzrůstu jistě poradili.+ 8 fotek+ 9 fotek

Nevšední zážitek pro celou rodinu? Zkuste si v pražské Krokodýlí zoo nakrmit jednoho ze zdejších svěřenců nebo si ho rovnou pochovat. Redaktorka Veronika z Lifee.cz si tento adrenalinový zážitek dopřála. Unikátní zoo chová kromě krokodýlů, kajmanů a aligátorů také suchozemské želvy - a jde o jejich nejpočetnější populaci v Evropě.

Veronika Nováková
Veronika Nováková 21. 07. 2022 16:30

Krokodýlí zoo najdete v Tusarově ulici v pražských Holešovicích. Navštívit ji můžete v běžné otevírací době, ovšem milovníci zvířat a také adrenalinu si mohou dopřát dvě hodiny trvající VIP prohlídku. Ta se pořádá jednou nebo dvakrát do měsíce a ve skupince se takto sejde přibližně 18 návštěvníků. Prohlídka pro vyvolené začíná večer, po zavírací době.

S krokodýlem se zde můžete i pomazlit

Odborný výklad zde poskytuje zkušená chovatelka, která vám také dopřeje unikátní fotografii s jedním z krokodýlů. Fešák, se kterým jsem se vyfotila já, byl sice menšího vzrůstu, ale dozvěděla jsem se, že mu budou už čtyři roky - a z preventivních důvodů má mimo terárium pásku přes tlamičku. Zuby, které v ní schovává, jsou totiž velice ostré a krokodýlův stisk by člověku mohl snadno rozpárat kůži.

Jen osm druhů krokodýlů je nebezpečných pro člověka

V Praze se tak útoku krokodýla nejspíš nedočkáte, nebezpečí vám ovšem může hrozit v Africe, jihovýchodní Asii, jihovýchodní části USA nebo v severní Austrálii. Člověka za potenciální kořist považují větší druhy krokodýlů, tedy ti, kteří dorůstají více než 2,5 metru délky. Ze všech 23 existujících druhů představuje riziko pro člověka pouze osm z nich. „Podívejme se třeba do afrického Mosambiku. Jedna z nejchudších a nejzaostalejších zemí světa je domovem relativně silné populace krokodýlů nilských. Na řadě míst sdílí vesničané životní prostor u břehů řek právě s krokodýly," uvádí Krokodýlí zoo.

Výjimkou v této oblasti nejsou vesnice situované na protilehlých březích řeky, které nespojuje žádný most. Místní tedy řeku denně přecházejí, ženy v ní perou prádlo, děti se koupou. Míru rizika lze přirovnat k pravidelným pěším procházkám po dálnici D1 za plného provozu. Mentalita místních vesničanů je ovšem odlišná. Jsou přesvědčeni, že dobrému člověku, vedoucímu spořádaný život, ze strany krokodýlů žádné nebezpečí nehrozí."

Většinu napadených v Austrálii tvořili opilí lidé

Krokodýli jsou překvapivě mrštní. Za kořistí dokážou vystartovat z vody na břeh rychlostí 70 km/h a své těžké tělo mohou dokonce pomocí ocasu vymrštit kolmo nad hladinu. Země třetího světa si žádné statistiky nevedou, ale díky Australanům víme, že zde mezi lety 1975 až 2005 došlo u protinožců k celkem 68 útokům krokodýla na člověka, přičemž 55% napadených bylo pod vlivem alkoholu. Nejnebezpečnější jsou pochopitelně větší kusy, tedy krokodýli v délce 2,7 až 5,1 metru. Také my jsme si v zoo dopřáli sklenku vína, ale odcházeli jsme naštěstí celí.

Když krokodýlovi vyhládne

Vrcholem VIP prohlídky je krmení jednoho z krokodýlů, které jsem si sama vyzkoušela. Nemusíte mít obavy z nepříjemného zážitku - opravdu nejde o živé myšky nebo králíčky. Dlouhou pinzetou krokodýlovi nabídnete úhledně nakrájené kuřecí maso.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články