Nerozvedli jste se zrovna ukázkově a vaše děti tím trpí? Vždy pro ně můžete něco udělat, říká psychoterapeutka

Nerozvedli jste se zrovna ukázkově a vaše děti tím trpí? Vždy pro ně můžete něco udělat, říká psychoterapeutka
Zdroj: Freepik.com

Rozchod či rozvod významně ovlivňuje děti. O to hůř, když se nepovedl a vy na sebe s bývalým partnerem házíte negativní emoce. Psychoterapeutka Sylvie Samsonová vysvětluje, jak napravit to, co jste v průběhu rozchodu pokazili ve vztahu k těm nejmenším.

Sylvie Samsonová
Sylvie Samsonová 22. 10. 2020 14:00

V minulém článku jsme probírali, jakých základních chyb se vyvarovat v případě rozchodu/rozvodu rodičů, aby tato událost neměla neblahý vliv na děti. Dnes se podíváme na to, jak pomoci dětem, u kterých se vám možná vše moc dobře nepodařilo ustát a přeci jen si nesou nějaké břímě.

Na místě je omluva

Každý jsme jen člověk a chybujeme. Nemá smysl se „týrat“ a vyčítat si, co bylo. Důležité je se poučit a dělat to „jinak“. Pokud se nám něco opravdu nepovedlo ve vztahu k dítěti, pak je na místě se omluvit a svoji chybu napravit. Omluva nebolí a dítě naučí, že i dospělí mohou chybovat, a to je v pořádku. Děti se tím učí, že nikdo není dokonalý, ale přesto může být každý férový a poctivý.

Říkejte mu, že ho máte rádi

Začít nově a „správně“ můžete kdykoliv, není nic ztraceno, prostě začněte hned. Dítě ujišťujte o tom, že je máte rádi. Mnohdy od rodičů slýchám „přece ví, že ho mám rád“. No, ví a neví. Určitě v to doufá, ale děti mají různá období, kdy o sobě pochybují a právě rozchod rodičů nenapomůže tomu, aby toto období neměly. Tedy tím, že mu tuto „jasnou věc“ připomenete, nemůžete nic zkazit.

Nestěžujte si dětem

Sami si odpovězte na otázku, zda pro vaše dítě bude lepší, když bude mít rádo oba rodiče, když bude k oběma cítit úctu a respekt, nebo bude mít jednoho za „budižkničemu“. Podle toho se chovejte. Děti nemusí vědět o všech vašich bolístkách, protože ať chcete nebo ne, jsou to vaše bolístky, a druhá strana celou situaci dost pravděpodobně vnímá jinak. Každý totiž máme jiné zkušenosti, znalosti, dovednosti, schopnosti, výchovu… a proto jednu a tu samou věc vidí dva lidé mnohdy tak rozdílně. Za mě bych vás proto chtěla poprosit, uchraňme děti vlastních názorů. Ne vše je tak černobílé, jak v danou chvíli může vypadat.

Sourozenci v kontaktu

Někdy se v rodinách sejdou děti, které mají stejného jen jednoho z rodičů. Zkuste vždy vše sladit tak, aby se děti viděly a byly spolu. Je velmi důležité navázat a prohloubit sourozenecké vztahy „v dětství“, protože jednou tu my rodiče nebudeme, tak ať mají vaše děti co nejvíce těch, kteří je milují, ať se děje, co se děje.

Nezapomínejte na prarodiče

Někdy se stává, že vlivem rozpadu rodiny se tak nějak „vytratí“ pravidelné styky s prarodiči. Jenže děti babičku a dědečka potřebují ke svému zdravému vývoji. Podporujte je proto v kontaktu, dopřejte jim společné chvilky o samotě. Dejte jim vzájemně vědět, že rozchodem rodičů pro ně nic nekončí a stále jsou jedna rodina.

Rozlámaná komunikace

Když to s ex partnerem/kou skřípe v komunikaci, zkuste se zaměřit zpočátku jen na „provozní“ věci. Věřte mi, vše „emočně vyhrocené“ čas odvane a rány vyhladí. Dělejte si život krásný každý den něčím pěkným, maličkostmi, protože ty znamenají v reále celý svět.

Sylvie Samsonová se dvanáct let specializuje na práci s dětmi, posledních sedm let je ředitelkou partnerské a rodinné poradny SPOLU v Brně, kde díky unikátnímu systému mediačních technik spolu s neurolingvistickým programováním dosahuje skvělých výsledků v rodinné i párové terapii. Je také autorkou knihy SPOLU partnerský manuál a NAJDU TĚ seznamovací manuál.

Se Sylvií připravujeme poradnu o tom, co vás trápí. Veškeré dotazy i starosti pište na redakce@lifee.cz

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články