Obavy z těhotenství: Co řeší budoucí maminky a jak zůstat nad věcí?

Obavy z těhotenství: Co řeší budoucí maminky a jak zůstat nad věcí?
Zdroj: Freepik.com

Spousta žen má tendenci se před otěhotněním nebo i v těhotenství trápit s nejrůznějšími obavami. Člověk má snahu utápět se v nejistotách. Jak se jich zbavit? Co můžete udělat v jednotlivých případech?

Lucie Cermanová
Lucie Cermanová 16. 01. 2021 14:30

Otázek a nejistot je plno, ale neměly by narušovat život a zdraví budoucí maminky.

Dokážu miminko donosit?

Mezi časté obavy patří otázka týkající se případných potratů. Řada těhotenství bývá vymodlených a ke správnému průběhu se nastávající maminky velmi upínají.

Je dobré si vybrat zkušeného gynekologa s dobrými referencemi, sdělit mu veškerou známou anamnézu vlastní i rodinnou a spoléhat na jeho znalosti. Neprospívá, když člověk vyhledává informace, které by ho mohly znejistit, a různé „zaručené zprávy“ a příběhy.

Miminko se narodí nemocné

Tato obava patří také mezi velmi časté. Mezi lidmi se mluví o tom, že se hodně objevují vrozené vady, ale to není pravda. Spíše se o nich více mluví, než že by se objevovaly ve velkém měřítku. Pak existují drobné vady, které se ale dají řešit. Proto žena podstupuje poměrně rozsáhlý systém kontrol, testování a ultrazvuků. Prenatální péče je u nás na velmi dobré úrovni.

Nezvládnu porod

Pochybnosti, jestli stihnu dojet do porodnice, případně jestli zvládnu tu děsnou bolest při samotném porodu, patří mezi další stresující faktory. Porod nejspíš nebude procházkou růžovou zahradou, ale můžete se na něj připravit. Zjistěte si, jaké máte možnosti, co se týká zvládání bolesti. Pomáhá také dobré vedení porodu.

Najděte si osvědčenou porodní asistentku. Někomu vyhovuje dula, která pomáhá s psychickou pohodou nejen v těhotenství, při porodu, ale i v šestinedělí. Ví se o tom, že ženy pozitivně naladěné a v psychické pohodě zvládají porod s menšími komplikacemi, bolestmi a rychleji. Prospět mohou také dobře vedené předporodní kurzy.

Možností je řada a je jen na vás, kterou zvolíte nebo jak je navzájem nakombinujete. Důležité je, abyste byla v klidu a cítila se dobře.

Včas si také připravte věci do porodnice, může se stát, že se drobeček přihlásí na svět o trochu dřív, a být ve stresu kvůli nepřipravené tašce je trochu škoda.

Nezvládnu být dobrá máma

Na mateřství není žádný manuál. Vše musí žena zvládat podle své intuice. Nejdůležitější je láska k dítěti. Už to, že se obáváte, jestli zvládnete být dobrou matkou, ukazuje na to, že jí nejspíš budete. V případě nejasností s kojením se poohlédněte po dobré laktační poradkyni. Pomáhá nebýt ve stresu, ostatně jako po celou dobu těhotenství.

Přispět k tomu mohou třeba relaxační cvičení, některá můžete provádět i doma. Pokud se budete řídit odbornými radami a zdroji, nebude ke zbytečným obavám důvod. Soustřeďte se na to, že vše je tak, jak má být. Vše je v pořádku.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články