Odchod dítěte z domu bolí, ale dá se zvládnout. Jak začít znovu žít?

matka, dcera
Zdroj: pixabay.com

Jsou děti, které vylétnou z hnízda, sotva oslaví osmnáctiny a jiné se drží máminy sukně do pětatřiceti. Odchod dětí do samostatného života je logický a správný, nenechte se tím okamžikem moc překvapit.

Jana Šulcová
Jana Šulcová 21. 09. 2020 14:00

Každý rodič se na tuhle chvíli připravuje v podstatě od okamžiku, kdy jeho malý špunt zamíří poprvé do školky, ale stejně nás to zaskočí a dost možná, že i vyvede z rovnováhy. Jak se tvářit, když vaše dospělé dítě odchází do života? Nasadíte úsměv na tvář, nebo půjde slzavým údolím?

Zpracujte šok

Dá se to předvídat, některé děti například signalizují, že hodlají hned po maturitě vyletět. Neměli byste se tedy cítit překvapení. Pomozte jim s balením a dejte něco do začátku – povlečení, ručníky, talíře… cokoli vás napadne. Dříve přece také mladí dostávali od rodičů výbavu. Možná jsou to maličkosti, ale vy budete mít lepší pocit, že neodcházejí do světa jen s holýma rukama.

Jen proboha žádné scény, výčitky a prosby, slzy si nechte, až se zaklapnou dveře.

Bude se vám stýskat

Nepotlačujte v sobě smutek. Tak jako v každé těžké životní situaci i v této je dobré prožít si všechny emoce. Ale buďte ohleduplní k okolí, vždyť ono se nic tak hrozného neděje, pokud vaše dítě odchází v dobrém, tak jen pokračuje v životě. Vždyť vy jste také kdysi odešli z domova, vzpomínáte?

Když nebudete citově vydírat a hrát si na opuštěné, uvidíte, že k vám velmi brzy najdou cestu zpátky – na návštěvu, na večeři i si poplakat a nechat pofoukat bolístku. Stále budete maminka, která všechno pochopí a pohladí. Je to přirozené, že je vám smutno a stýská se vám, ale neodchází navždy a vy s hrdostí přijměte fakt, že vaše dítě je dospělé a dokáže se postavit na vlastní nohy.

Hledejte to dobré

I když se vám zpočátku bude zdát, že život bez dítěte už není to, co býval, není tomu tak. Jen se změní několik drobností, třeba ta, že vám nikdo nebude vyjídat kolečka salámu, ubude prádlo na praní i úklid bude rychlejší. Ano, jsou to samé sobecké argumenty, ale ono to tak prostě je. Zase se budete starat jen sama o sebe a o partnera – to když vylétne z hnízda i nejmladší potomek.

Nechte je žít

I když vás to bude lákat, nevolejte jim hned hodinu po odchodu. Nechte je v klidu, věřte, že i oni jsou plní emocí a počkejte, až zavolají nebo napíšou sami. Potom je radostně pozdravte a hlavně žádný smutek a výčitky, chcete přece, aby zavolali znovu. Ale nepočítejte, že se budou ozývat denně, to by bylo podezřelé, protože asi není všechno v pořádku. Když se vaše dítě týden neozve, asi je spokojené a žije si dobře. Zkuste se s ním domluvit, že vám občas alespoň pošle rychlou sms.

Komunikaci udržujte i vy, ale s rozumem, mají už svůj život, své plány a není nic trapnějšího, než když jim maminka zavolá na večírek nebo na rande či ještě hůř. Domluvte se vždycky při předchozím telefonátu – zavolám ti ve středu, budeš mít volno? Hlavně musí vědět, že může zavolat kdykoli, hlavně, když se mu něco nepodaří nebo se dostane do úzkých. Stále jim buďte k dispozici, ale ne za dveřmi.

Čas pro sebe

A konečně k tomu nejdůležitějšímu. Odpadnou vám povinnosti a spousta práce, konečně teď máte volné ruce věnovat se sama sobě. Ještě nejste tak stará a nikdy není pozdě něco nového začít a zažít. Zajímala vás vždycky architektura? Zapište se do kurzů, jezděte na exkurze a výlety. Zajděte si ke kadeřnici a dejte si udělat nový účes. Zkrátka energii, kterou jste až doposud vkládala do dětí, investujte do sebe a svého, respektive partnerského života. A třeba znovu probudíte chuť na milování, když vedle v pokoji nikdo nespí.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články