Plevel v dlažbě: Zkuste to bez chemie, vyzkoušejte třeba trik s vodou z brambor

Plevel v dlažbě: Zkuste to bez chemie, vyzkoušejte třeba trik s vodou z brambor
Zdroj: Pixabay.com

Ačkoliv upravený zelený trávník je přáním většiny majitelů zahrad, v případě dlažby porostlé zelení je tomu právě naopak. Nebaví vás věčně odstraňovat trávu ze spár pracně nožíkem nebo rejžákem a nejste zrovna milovníky chemie? Vyzkoušejte následující tipy, které sází na zkušenosti zahrádkářů i babské rady.

Tereza Endrštová
Tereza Endrštová 04. 06. 2020 09:00

Pokud nezabojujete se zarůstáním včas, může se stát, že se dlažba pod trávníkem ztratí úplně. A to jistě nechcete. Vyzkoušejte raději ověřené metody, které nejsou namáhavé a vaší dlažbě na terase či zahradě vrátí zpátky původní upravený vzhled.

Zasypávání pískem

Tato varianta odstraňování plevele je nápomocná i na zámkové dlažbě. Stačí vám dvě lopaty jemného křemenného písku, které zametete do spár mezi dlažbou. Tím je utěsníte a zamezíte dalšímu růstu plevele. Použití písku je vhodné spíše lokálně a ve větším množství. Plevelům totiž písek sice neprospívá, ale zároveň některým odolnějším druhům zásadně neškodí.

Metoda s napařovací žehličkou

Když oželíte větší spotřebu elektrické energie, můžete vyzkoušet také metodu s napařovací žehličkou. Připravte si delší prodlužovačku, napařovací žehličku a destilovanou nebo jinou vodu. Rostliny, včetně plevele, totiž všeobecně špatně snáší horkou páru.

Projeďte párkrát nad spárami dlaždic žehličkou. Dejte pozor, aby nedošlo k přímému dotyku žehličky s dlažbou, který by ji mohl poškodit. Napaření plevele způsobí, že postupně uschne a vymizí. Případné zbývající rozrostlejší rostliny, odstraňte ručně. Mělo by to jít lépe, protože jejich kořeny vlivem horké páry už nebudou v zemi držet tak pevně.

Babské rady používají k odstranění plevele vodu z brambor

Babské rady sází v případě dlaždic prorůstajících plevelem na horkou vodu z čerstvě uvařených brambor. Právě ta plevel spaří a zamezí jeho dalšímu výskytu. Dejte ale pozor na teplotní rozdíly, tuto babskou metodu proto raději nepoužívejte v zimě. Dlaždice by totiž působením chladného vzduchu a horké vody mohly popraskat.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články