PORADNA: Chci vést syna k pokoře a laskavosti. Zkušená koučka radí, jak toho v dnešním světě dosáhnout

PORADNA: Chci vést syna k pokoře a laskavosti. Zkušená koučka radí, jak toho v dnešním světě dosáhnout
Zdroj: Pexels

Vychovat z dítěte slušného a spokojeného člověka je cílem každého rodiče. Dnešní doba velí hlavně podporovat sebevědomí a umět si prosadit svůj názor. Je to ale ta správná cesta? Na to tentokrát ve své poradně odpovídá zkušená koučka Sylvie Mobagi.

Tereza Švandová
Tereza Švandová 07. 06. 2022 11:30

S tápáním ve výchově se na ni obrátila osmadvacetiletá Vlaďka. "Jsem mámou tříletého chlapečka a stále častěji řeším, jak ho vést a vychovávat, aby jednou nebyl jako dnešní puberťáci. Nelíbí se mi, jak jsou drzí, ničeho si neváží a nic jim není svaté," svěřila se.

"Když si vzpomenu, jakou úctu chovala naše generace k rodičům a dospělým obecně, je mi občas do breku. Dneska je to samý důraz na to, jak by dítě mělo být hlavně sebevědomé, jak by mělo umět prosadit svůj názor, ale já se ptám, kam zmizela pokora a úcta? Kam se poděla laskavost? Jak k těmto hodnotám dítě vést, aby v dnešní společnosti uspělo?" ptá se Vlaďka.

Co radí koučka Sylvie Mobagi?

Kéž by bylo více takto uvědomělých rodičů! Už jen to, že víte, jakého muže chcete ze svého syna vychovat, jaké hodnoty jsou pro vás důležité, je prvním ze zásadních kroků k tomu, aby se vám to povedlo. Naprosto souzním s každým vaším slovem. Sebevědomí je určitě potřeba, naše generace ho moc podporované neměla, a tak se později mnozí báli rozjet nějaký byznys, zkusit něco, co ještě nikdo nezkusil.

Naprosto souzním s tím, že dnes je trend naprosto opačný. Děti jsou vedeny k sebevědomí postavenému na nereálných základech. Jsou chváleny a oslavovány za to, že doběhnou v závodě na 8. místě, jako by byly vítězové. Čímž neříkám, že bychom je měli kárat, ale mělo by se říct: "Jsem na tebe pyšná, vím, že jsi to zaběhl tak, jak jsi nejlépe uměl."

Ale i rodič by si měl v takové chvíli uvědomit, že zřejmě nového Usaina Bolta doma nemá. Mnohdy tak dnešní děti vyrůstají v domněnce, že vládnou snad i nadpřirozenými schopnostmi a pak se velmi diví, když se o sebe mají začít starat samy. A když se reálně začnou srovnávat s druhými, pak jim logicky vznikají nemalé psychické potíže.

Ale k vašemu dotazu. Vy přesně víte, co chcete a jaké hodnoty je pro vás důležité u syna rozvinout. Určitě bych vám doporučila DŮSLEDNOST, ta je zásadní. Mnohdy jako rodiče něco nastavíme, ale pak u toho nevydržíme a začneme povolovat a povolovat. Nastavte si doma pravidla, například v kolik hodin se chodí spát, že si syn pouklízí hračky, sám se obléká a pak jen pomůžete s něčím, co je v tu chvíli problém, že se sladké nedává před obědem atd.

Druhým zásadním bodem je KOMUNIKACE. Se svým synem mluvte, vysvětlujte mu, proč mu nechcete dovolit to či ono, nebo naopak proč po něm vyžadujete to či ono. Vysvětlete mu to na příkladech, kdy to, co se naučí, využije ve svém životě.

A třetím zásadním bodem je ZRCADLO. Jablko nikdy nepadá daleko od stromu a u dětí to platí zrovna tak. Jako rodiče jste tím, od koho se dítě učí, od koho odkoukává vzorce chování, reakce. Buďte tedy svému synovi tím nejlepším příkladem, jakým být zvládnete. Už teď díky tomu, že si uvědomujete vše, co popisujete, jste o obrovský kus před mnoha rodiči.  Nenechte se zviklat a vytrvejte.

Sylvie Mobagi vystudovala aplikovanou psychologii a párovou terapii na University of Maryland. Nyní na téže škole dokončuje doktorský program psychologie. Už dvanáct let se specializuje na práci s dětmi, posledních sedm let je ředitelkou partnerské a rodinné poradny SPOLU v Brně, kde díky unikátnímu systému mediačních technik spolu s neurolingvistickým programováním dosahuje skvělých výsledků v rodinné i párové terapii. Je také autorkou knihy SPOLU partnerský manuál a NAJDU TĚ seznamovací manuál.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články