PORADNA: Je správné strašit děti čertem a Mikulášem? Rozhodně jim to neškodí, naopak, míní koučka

PORADNA: Je správné strašit děti čertem a Mikulášem? Rozhodně jim to neškodí, naopak, míní koučka
Zdroj: Profimedia

Zvyk zvát si domů Mikuláše, čerta a anděla je v posledních letech lehce na ústupu. Může za to sílící hlas rodičů, kteří se často obávají, že tato tradice jejich ratolestem spíše škodí, než prospívá, a mohou si ze strašení odnést psychické následky. Jak se na mikulášské veselí dívá zkušená koučka Sylvie Mobagi, která se už přes dvanáct let specializuje na práci s dětmi?

Tereza Švandová
Tereza Švandová 29. 11. 2022 11:30

Jak se blíží začátek prosince, spousta rodičů váhá, zda si domů pozvat Mikuláše s jeho družinou. A když už, nemá čert raději zůstat za dveřmi, aby jejich potomkovi nepřivodil trauma?

Rozhodování to není jednoduché. Zvlášť když se na sociálních sítích objevují příběhy, kterak se něčí potomek po návštěvě čerta ve školce zase začal počurávat a bát se tmy. Tyto případy jsou ale velmi ojedinělé a jak zdůrazňuje Sylvie Mobagi ve své poradně, tradice Mikuláše, čerta a anděla dětem ve skutečnosti prospívá.

Co radí koučka Sylvie Mobagi?

Ze své praxe mám ověřeno, že to, že děti věří na Ježíška, čerta, Mikuláše a anděla (dále jen ČMA), není špatně. Někteří rodiče sice razí pravidlo, že hned odmala mají děti vědět pravdu, že to jsou převlečení lidé, nicméně já si myslím, že to k dětství patří.

Schválně, když zapátráte v paměti, komu z vás se vybaví vzpomínka na ČMA? A je to vzpomínka hezká? On dokonce i existuje nějaký průzkum, který se dělal v Německu, a ptali se lidí ve středním věku na vzpomínky z dětství. A víte, co lidé odpovídali a zmiňovali při těch pozitivních věcech? Právě ČMA a Ježíška.

Děti nejsou malí dospělí. Děti jsou děti. A k dětství patří svět fantazie a iluze. Vždyť to bychom jim jinak nemohli pustit ani žádnou pohádku. Já myslím, že ČMA i Ježíšek jsou prospěšní. Učí děti tomu, že existuje v životě vyšší autorita (v běžném životě to jsou rodiče, kantoři, později šéfové, zákony…) a je fajn dodržovat nastavené věci (rodiče většinou řeknou ČMA, že dítě se například neobléká, nepoklízí si hračky, atd.).

Pro děti je ČMA motivací k tomu konat správně, tím se tedy učí. Primárně nejsem pro nějaké strašení, ale to, že ČMA v den D přijdou, je v pořádku. Tím děti nejen učíme, ale také tříbíme jejich fantazii, představivost, učíme je zvládnout stresovou situaci, kdy pro ně není snadné říkat básničku a písničku někomu, z koho mají obavu.

Určitě je i v tomto případě potřeba k celé akci přistupovat s rozmyslem. Cílem není, aby děti měly noční můry, ale aby se mohly poučit, aby v sobě mohly najít motivaci jít si ten pokoj uklidit… Za mě tedy ČMA může pomoci a k dětství patří, děti bych o to neochuzovala. Stejně jako naše generace i oni na to jednou budou rádi vzpomínat.

Nejsou výjimkou lidé, kteří si v dospělosti postesknou, že se je jejich rodiče snažili uchránit a oni nikdy nezažili ČMA u sebe doma. A pak říkají, že to vlastně spolužákům záviděli. Každý rodič zná svoje dítě, ví, kde je „ta“ hranice. Selský rozum a srdce je tím nejlepším rádcem, určitě naplánujete správně.

Sylvie Mobagi vystudovala aplikovanou psychologii a párovou terapii na University of Maryland. Nyní na téže škole dokončuje doktorský program psychologie. Už dvanáct let se specializuje na práci s dětmi, posledních sedm let je ředitelkou partnerské a rodinné poradny SPOLU v Brně, kde díky unikátnímu systému mediačních technik spolu s neurolingvistickým programováním dosahuje skvělých výsledků v rodinné i párové terapii. Je také autorkou knihy SPOLU partnerský manuál a NAJDU TĚ seznamovací manuál.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články