PORADNA: Ráda bych dala dvouletou dceru do školky, ale nechci být krkavčí matka. Koučka radí, jak poznáte, že je zralá

Patří dvouleté děti do školky? Tyto ukazatele vám napoví, zda jsou zralé, radí koučka
Zdroj: Freepik

O tom, jak staré děti bychom měli posílat do školek, se stále vedou vyostřené debaty. Zatímco jedni tvrdí, že to dítě zvládne už ve dvou letech, další vidí jako vhodnější pozdější věk. Otázce dvouletých dětí ve školce se v dalším pokračování své poradny věnuje také koučka Sylvie Mobagi.

Tereza Švandová
Tereza Švandová 11. 10. 2022 11:30

Marcela má dvouletou dceru a ráda by se po mateřské vrátila do práce. Jejich rodinná kasa totiž vlivem stoupajících cen dostává pořádně zabrat. "Dceři byly v létě dva roky a hodně jsem četla, že v tomto věku ještě nejsou děti na pobyt ve školce zralé," otevírá svůj problém mladá maminka.

"Nerada bych dcerce přivodila nějaké psychické problémy. Jak poznám, že je na školku zralá a zvládne ji? Co eventuálně může předčasné umístění do kolektivu bez mámy u člověka způsobit?" ptá se Marcela.

Co radí koučka Sylvie Mobagi?

Zralost dítěte pro umístění do školky je velmi individuální, každý jsme jiný, stejně tak je každé dítě jiné. Jsou děti, které chodí od roku do jesliček na dopoledne si pohrát a jsou šťastné, a pak jsou děti, které s tím ještě ve čtyřech letech mají problém. Vy sama nejlépe znáte svoje dítě. Víte, jaké je, jak se adaptuje na hru s „cizími“ dětmi na hřišti, jak je schopné komunikovat s „cizími“ maminkami. Umíte si vy sama představit, že to zvládne?

Vždy doporučuji začít pozvolna, můžete zkusit třeba jen jeden den v týdnu na dopoledne, po měsíci přidat dvě dopoledne v týdnu, když to bude dobré, a postupně takto přidávat. Pokud dítě bude plakat při předání paní učitelce, tak to není žádná hrůza, to děti dělají a upřímně mnohdy to prostě na nás zkoušejí. Pokud se dítě po vašem odchodu do pěti minut uklidní a pak si s ostatními hraje a zapojuje se, tak se nemusíte bát, to se srovná.

Pokud by mi však paní učitelka řekla, že dítě celé dopoledne proplakalo a odmítalo si hrát i přes opakované snahy k zapojení ze strany učitele, zvážila bych, zda ještě nepočkat. To, že to takto jednou vyzkoušíte, na dítěti nezanechá nějakou zásadní stopu do života, uvidíte sama. Zkuste to, pomalu, netlačit, zatím to berte jako čas pro sebe, čas, kdy si můžete chvíli udělat něco sama. Blíží se Vánoce, budete potřebovat nakoupit a kouknout po obchodech, zajít na kafe s kámoškou... A uvidíte.

Před tím, než dítě do školky dáte, určitě to s ním doma proberte. Řekněte mu, že teď půjdete do práce, že za tu práci dostanete penízky, za které si pak spolu můžete zajít třeba na zmrzku, a vysvětlete mu, co ho tam čeká. Na webu najdete fotky školek, ukažte dítěti, jak to tam vypadá, že tam takto chodí děti si spolu pohrát, že to je legrace, že se tam o děti stará paní učitelka, že tam mají hezké záchody a vaří jim paní kuchařka. Čím více informací dítě bude mít, tím více mu to tam přijde známé a tedy méně stresující. Tím větší šance bude, že se adaptuje. Držím pěsti.

Sylvie Mobagi vystudovala aplikovanou psychologii a párovou terapii na University of Maryland. Nyní na téže škole dokončuje doktorský program psychologie. Už dvanáct let se specializuje na práci s dětmi, posledních sedm let je ředitelkou partnerské a rodinné poradny SPOLU v Brně, kde díky unikátnímu systému mediačních technik spolu s neurolingvistickým programováním dosahuje skvělých výsledků v rodinné i párové terapii. Je také autorkou knihy SPOLU partnerský manuál a NAJDU TĚ seznamovací manuál.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články