PORADNA: Pětiletá vnučka má doma přísný režim, mně se to nelíbí. Čím pravidelnost dětem prospívá, prozradila psycholožka Samsonová

PORADNA: Pětiletá vnučka má doma přísný režim, mně se to nelíbí. Čím pravidelnost dětem prospívá, prozradila psycholožka Samsonová
Zdroj: Freepik

Mít či nemít pevně stanovené časy jídla, koupání a večerky, toť otázka, kterou si klade spousta rodičů. Zatímco jedni preferují během dne volnost a rádi improvizují, jiní vedou své děti k tomu, že svět má pravidelný řád. O tom, proč je režim pro děti žádoucí, se rozpovídala zkušená psychoterapeutka Sylvie Samsonová.

Tereza Švandová
Tereza Švandová 09. 11. 2021 12:00

O otázce vhodnosti časového režimu přemýšlí i paní Ludmila, která má pětiletou vnučku. Její rodiče ji už odmala vedou k dodržování přesně daných časů jídla, odpoledního spánku, koupání i večerky. Ludmile by to nevadilo, kdyby se podle toho mladí neřídili i při návštěvách u prarodičů.

"Přijde mi absurdní, že vnučka musí přesně ve 13.30 ulehnout a spát. Stejně jako to, když od nás mladí odcházejí zkraje večera kvůli tomu, aby vnučka byla ve 20.00 v posteli. Je takový režim u dětí žádoucí, či nikoli? Přijde mi to přehnané a všechny nás to omezuje," durdí se Ludmila.

Co radí psychoterapeutka Sylvie Samsonová?

Existuje několik studií, které potvrzují, že režim je pro děti přínosný. Mezi závěry těchto studií patří například zjištění, že děti si díky režimu lépe uvědomují čas. Také v nich režim buduje větší samostatnost, řád a zodpovědnost. Dodává jim „jistotu“, že vědí, kdy co bude, což je pro ně velmi důležité.

Každý režim je však vyhovující jen do určitého věku a s tím, jak dítě roste, je potřeba ho upravovat. Pokud na vnučce nepozorujete, že by ona sama měla s tímto režimem zásadní problém, tak bych doporučila do toho nezasahovat. Rozumím samozřejmě vašemu postoji, kdy byste si vnučku rádi více užili, vyrazili s ní třeba na celodenní výlet, což v současné chvíli není možné.

Na druhé straně myslíte, že by bylo pro vnučku prospěšné, kdyby měla po většinu dnů určitý režim a ve chvíli, kdy by byla u vás, by najednou bylo vše jinak? Bylo by to pro ni přínosem? Nebo je pro ni lepší, aby měla stejný režim všude?

Každý rodič vychovává děti tak, jak nejlépe umí. Situace, kdy prarodiče s výchovou nesouzní, není neobvyklá. Na druhé straně, pomiňme vaše potřeby, ale soustřeďme se na potřeby vnučky, protože o tu zejména jde, co je nejlepší pro ni? Pokud ona sama nemá s tímto režimem problém, doporučuji do toho nezasahovat. Nejdůležitější je, abyste fungovali jako rodina, a to se vám zřejmě daří. Vydržte, čas nějaká pravidla režimu posune nebo zruší. Soustřeďte se na to hezké, co mezi sebou máte nejen s vnučkou, ale i se svým potomkem, snachou či zetěm.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články