PORADNA: Přítele nemiluji, ale rozchodem ublížím synovi. Jak situaci řešit, poradila zkušená psycholožka

PORADNA: Přítele nemiluji, ale rozchodem ublížím synovi. Jak situaci řešit, poradila zkušená psycholožka
Zdroj: Se souhlasem Sylvie Mobagi

Lenka se ocitla v nezáviděníhodné situaci. Po tragické smrti manžela a otce jejího jediného syna Matyho si do života konečně pustila jiného muže. Zatímco syn si ho velmi oblíbil, Lenka zjistila, že k němu nic necítí a nejraději by se s ním rozešla. Co v takové situaci dělat, jí poradila zkušená psychoterapeutka Sylvie Samsonová.

Tereza Švandová
Tereza Švandová 22. 06. 2021 12:00

Když Lenčin manžel zemřel, jí i Matymu se zhroutil svět. Zatímco ona byla přesvědčená, že to nějak zvládne, syn stále více chřadl. Lenka už začínala být zoufalá, přesto s ním odmítala jít k psychologovi. Jednoho dne se naštěstí všechno zlomilo. Maty se dal do řeči s pánem, který k nim do města vozil mléčné výrobky, a poprvé po letech se od srdce zasmál.

Lenku to dojalo natolik, že Radka pozvala na oběd a postupně spolu začali chodit. Zatímco Maty byl "novým tátou" nadšený, Lenka postupem času zjistila, že Radka nemiluje a vnímá ho spíš jako kamaráda. Přijde jí, že by bylo nejférovější se s ním rozejít. Jenže si je plně vědoma, jak tím synovi ublíží.

Co radí psychoterapeutka Sylvie Samsonová?

Milá Leni, život přináší někdy velmi těžké situace. Vám a vašemu synovi ji připravil v podobě ztráty manžela a táty. Z vašich řádků mám pocit, že jste v sobě neměla manželovu smrt vyřešenou, když jste se seznámila s nynějším přítelem. To je podle mě to, co vás „blokuje“.

Píšete, že lidé z vašeho okolí vám doporučovali, abyste se synem navštívila psychologa, což jste odmítla a odmítala dva roky. To je dlouhá doba. Spousta žen, které projdou podobným příběhem, se „bojí dovolit si zamilovat se“, že by tak zneuctily památku zesnulého manžela.

Jsou to pocity, které mají mnohdy zakořeněné v podvědomí, které nám bez naší vůle říká, co bychom měli, a co ne. Co je přijatelné, a co už je „za čárou“. Váš příběh jsem četla pozorně a přijde mi, že právě psycholog by mohl být tou osobou, která by vám mohla pomoci si myšlenky utřídit.

Nikde nepíšete, že by vám současný přítel v něčem vadil či nevyhovoval. Právě naopak, chválíte ho, jak se chová k vám i k synovi. Právě psycholog (nebo aspoň kouč) by vám mohl pomoci srovnat si myšlenky. Koho vlastně po svém boku chcete, proč cítíte vůči současnému příteli „blok“.

Nalezení odpovědí je pak cestou k vyřešení. Ne vše v životě musíme zvládnout sami. Co můžete ztratit návštěvou psychologa? Možná tu hodinu času a co dál? Třeba byste se ujistila, že právě to je „cesta“, díky které zjistíte, kudy jít v životě dál a nesetrvávat na místě. Držím vám pěsti a přeji hodně lásky a štěstí.

Kdo je Sylvie Samsonová: Déle než dvanáct let se věnuje práci s dětmi, zejména těmi, které mají některou ze specifických poruch učení. Posledních osm let je navíc ředitelkou partnerské a rodinné poradny SPOLU v Brně, kde díky unikátnímu systému mediačních technik spolu s neurolingvistickým programováním dosahuje skvělých výsledků v rodinné i párové terapii. Je také autorkou knihy SPOLU partnerský manuál a NAJDU TĚ seznamovací manuál. Více na webu www.sylviesamsonova.cz a eshop.sylviesamsonova.cz.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články