Prázdniny u vody: Kdy naučit dítě plavat a jak na to?

Prázdniny u vody: Kdy naučit dítě plavat a jak na to?
Zdroj: Pixabay.com

Pro mnoho dětí je pobyt u vody radostí. Co když ale váš potomek trpí strachem z vody? Kdy by se měly děti naučit plavat a jak na to? Přečtěte si pár rad, jak vašeho potomka naučíte mít rád vodu i plavat.

Tereza Endrštová
Tereza Endrštová 20. 07. 2020 11:30

Plavání je velmi užitečný pohyb, který se dětem bude určitě hodit. Navíc se ho nenaučí nikde jinde než ve vodě, proto by se rodiče měli snažit své potomky odnaučit strachu z vody a k plavání je pozitivně motivovat.

Čím dříve začnete, tím lépe

Nejsnazší je začít brát do bazénu už malé miminko. Vybuduje si tak kladný vztah k vodě, a nebude z ní mít strach. Pokud jste to ale nestihli, je u dítěte ideální doba pro výuku plavání kolem pěti let. Začít plavat se může začít učit samozřejmě i dříve, ale musíte na ně jít velmi opatrně. Ze začátku by mělo jít spíše o pomalé a opatrné seznamování potomka s vodou.

Jděte na to hravě

Důležité je, abyste svému dítěti ukázali, že ani vy se vody nebojíte. Dokáže totiž vycítit, že nemáte z vody strach a více ho to motivuje. Vymyslete pro dítě ve vodě nějaký pohyb a zábavné hry, aby se za chvíli ve vodě začalo pohybovat stejně přirozeně jako na suchu. Když si dítě vydrží ve vodě dlouho hrát, je to dobrý signál.

Radujte se z každého úspěchu dítěte

Na dítě v žádném případě netlačte. Nenuťte je násilím chodit ve vodě hlouběji, než si troufá. Nevnucujte mu ani konkrétní plavecké styly. Dítě nesmí mít pocit, že se jedná více než zábavu, o učení a povinnosti. Teprve ve chvíli, kdy si bude dítě jisté pohybem ve vodě, naučte je doplavat do určitého pevného bodu, například ke břehu.

Dobrý začátek je znak

Pokud uvidíte, že si vaše dítě začalo být pohybem ve vodě opravdu jisté, zkuste je naučit první plavecký styl. Doporučuje se začínat se znakem, protože dítěti stačí se položit na vodu a umět správně kopat nohama. Když bude umět znak, hravě se pak naučí kraul. Prsa naučte své dítě raději až nakonec.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články