Sedí dítě mezi patami? Okamžitě ho to odnaučte, hrozí vážné poškození nejen kolen

děti, w-sed
Zdroj: freepik.com

Říká se tomu také W-sed, podle typické polohy nožiček, kolínek a zadečku, které opisují tvar tohoto písmene. Pediatři důrazně varují a upozorňují, že tento dětmi tolik oblíbený sed vede k mnoha obtížím v dospělém věku. Je tedy víc než žádoucí děti ho co nejrychleji odnaučit.

Jana Šulcová
Jana Šulcová 12. 10. 2020 14:00

Děti si ve W-sedu doslova libují a jakmile je pustíte z dohledu, už mají zase zadeček mezi patičkami. Vám by ale určitě nemělo být jedno, jak se váš potomek či vnouče při hře uvelebí. Může to mít totiž špatný vliv na jeho růst, držení těla a další správný vývoj.

Jak W-sed vypadá

Poznáte ho úplně snadno, dítě sedí zadečkem přímo na zemi a vytočenými patami se jej téměř dotýká. Kolena má přímo před sebou a lýtka a paty vytočené výrazně do stran. Nožičky tak opravdu opisují písmeno W.  Holčička na našem ilustračním obrázku sedí přímo „ukázkově“ v charakteristickém chybném W-sedu a můžeme pouze doufat, že to bylo jen pro potřeby focení.

Milují ho i miminka

Takto si sedají už hodně malé děti do jednoho roku věku, které ještě nechodí. V tomto období to ještě nemusí mít vliv na pozdější obtíže, je ale dobré přesto zakročit a děťátku nožičky něžně srovnat – ideálně tak, aby je mělo natažené před sebou. Jinak riskujete, že si mrňousek tuhle polohu oblíbí, a ve dvou letech ji má již pevně zafixovanou a odnaučit ho dá mnohem víc práce.

Všechno špatně

Tenhle sed je prostě úplně špatně, i když dětem z nějakého důvodu vyhovuje. Mimochodem, zkuste se takhle posadit vy, ucítíte tah ve všech svalech, kloubech a vazech. A o to vlastně jde – uvolňují a deformují se vazy v koleni, kyčelní klouby a kotníky. Lékaři v souvislosti s W-sedem varují před těmito riziky:

  • Ohrožuje se správný vývoj kyčlí
  • Vadné postavení kotníků a kolen (nožičky se deformují do X)
  • Motorické problémy při chůzi či běhu
  • Zatěžuje se páteř (dítě se hrbí)
  • Uvolňují se kolenní vazy a kolena (v dospívání budou dítě dost bolet)
  • Snižuje se přirozená stimulace rovnováhy
  • Oslabují se břišní a zádové svaly

Jak je to správně

Nejlepší poloha vsedě je takzvaný turecký sed. To znamená nohy překřížené před sebou. Správné sezení je také s nohama nataženýma dopředu anebo boční sed, to znamená, že nožičky jsou v kyčlích natažené dopředu a v kolínkách jsou ohnuté, ale obě jedním směrem. Dětmi vyhledávaný je také takzvaný překážkový sed. Ten sice není tak škodlivý jako W-sed, ale správně to také není.

Jestli dítě protestuje, zkuste ho učit hrát si vleže na břiše nebo vkleče. To jsou také pohodlné a hlavně neškodné pozice.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články