Už nebude jedináček: Na příchod mladšího sourozence připravte dítě citlivě

Autoritativní výchova nestaví na principu poslušnosti, ale zaměřuje se na vnitřní motivaci dítěte. Rodič neprosazuje u dítěte své vlastní postoje a ambice, ale také mu nedává absolutní volnost.
Zdroj: Unsplash.com

Čekáte miminko, ale máte strach, jak to vezme jeho starší sourozenec? Pravda je, že některé děti se začnou obávat o pozornost a své místo v přízni rodičů. To ale není nutné. Jak dítěti co nejšetrněji sdělit, že bude mít mladšího brášku nebo sestřičku?

Tereza Endrštová
Tereza Endrštová 22. 07. 2020 12:00

Je přirozené, že děti často žárlí na svého mladšího sourozence. Podle psychologů se s příchodem nového člena rodiny nejhůře srovnávají děti do dvou let, které vnímají pouze to, že na ně rodiče najednou mají méně času. Aby se co nejrychleji vrátila rodinná pohoda a vaše starší dítě nebylo ve stresu, vyzkoušejte následující tipy, které vám s tím pomohou.

Zapojte dítě do příprav na miminko

Nedovolte, aby se vaše dítě cítilo přebytečné a co nejvíce ho zapojte do příprav na miminko. Za jeho pomoc mu poděkujte a řekněte mu, že jste za ni moc ráda. Dáte mu tak jasně najevo, že je důležitou součástí rodiny a v žádném případě není na vedlejší koleji. Uvidíte, že ho přípravy začnou bavit, navíc nedovolíte, aby se cítilo méněcenné.

Vysvětlete mu, že máte dostatek lásky pro oba

Pokud už je vaše dítě trochu větší, na rovinu si s ním o všem popovídejte. Vysvětlete mu, že rodičovská láska je nekonečná, proto jí máte dostatečné množství pro něj i jeho sourozence. Zdůrazněte, že se na vašem vztahu ani po narození miminka nic nezmění. Navíc ho můžete požádat také o pomoc, až se vám druhé dítko narodí. Bude se tak cítit potřebné a získá nezbytné sebevědomí. V případě, že má dítě nějaké další obavy, mluvte s ním o nich a uklidněte je, že se bojí zbytečně.

Kupte mu dárek

Až za vámi přijde vaše prvorozené dítě do porodnice, mějte pro něj připravený dárek, který jste mu koupila předem. Dejte mu ho s tím, že je pro něj od miminka jako dárek na uvítanou. Změníte tak negativní pohled dítěte na mladšího sourozence na o něco pozitivnější. Možná se vám dokonce povede, že se na miminko vaše starší dítě přestane zlobit úplně a začne být jeho velkým ochráncem.

Na den porodu zařiďte domácí hlídání

Na den porodu si předem zařiďte domácí hlídání. Dítě byste neměli posílat k tetě ani prarodičům, ale zařídit mu hlídání přímo doma, jinak by se totiž mohlo začít cítit odsunuté. Oproti tomu pobyt s příbuznými v domácím prostředí mu dá jistotu, že se toho zase tolik vlastně nemění. A že toho „vetřelce“ možná zvládne tolerovat.

Když se má dělit, připravte ho na to s předstihem

Pokud potřebujete, aby se vaše dítě naučilo dělit se svým mladším sourozencem, jděte na to postupně. Jestli se vám například pro mladšího potomka bude hodit jeho postýlka nebo nočník, připravte je na to předem. V případě změně postýlky mu řekněte, že už je tak velké a šikovné, že potřebuje lepší a větší postýlku. Díky té pak snadno zapomene na tu původní. Společně pak vyberte novou a do výběru ho zapojte. Je totiž důležité, aby se dítěti líbila a bylo v ní spokojené.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články