Vhodné polohy při kojení krok za krokem: Zkontrolujte si podle obrázků, zda děláte všechno správně

Světový týden kojení: Toto jsou vhodné polohy při kojení, zvládáte je technicky správně?
Zdroj: Freepik
Ke kojení bývá nejčastěji využíváno šest poloh. Poloha vleže je maminkami preferovaná při nočním kojení.Poloha vsedě je asi nejčastější a nejklasičtější.Poloha fotbalová neboli boční je vhodná pro ženy s velkými prsy, plochými bradavkami či po císařském řezu.+ 5 fotek+ 6 fotek

Kojit miminko je bezpochyby magický akt a velmi intimní zážitek. Abyste si ho ale patřičně užila a jen ho nepřetrpěla s bolavými zády či prsy, je kromě správné techniky důležité znát také polohy vhodné ke kojení. Prozradíme vám ty nejobvyklejší i s podrobným návodem a obrázky, jak je přinesla respektovaná Kniha o mateřství.

Jana Jánská
Jana Jánská 05. 08. 2022 13:30

Kojením strávíte v prvních týdnech života miminka opravdu hodně času. Proto se snažte si vytvořit příjemnou atmosféru a vybrat si takovou polohu, která vám bude co nejlépe vyhovovat. Záleží jen na vás a vašem děťátku. Určitě je z čeho vybírat. Které polohy při kojení patří k nejoblíbenějším a jak na ně?

Poloha vleže

Matka i dítě leží na boku, matka má polštářem podloženou pouze hlavu, tak aby se vyrovnala poloha hlavy s výší ramene. V zádech je lehce prohnuta dozadu, dítě leží v ohbí paže. Maminka se nesmí opírat o loket, ani horní končetina nesmí být zdvižená nad úroveň ramene. Tato poloha je maminkami nejčastěji využívána při nočním kojení.

Poloha vsedě

Hlava dítěte leží v ohbí paže matky, předloktí podpírá záda dítěte. Prsty matky spočívají na hýždích nebo stehýnku výše umístěné dolní končetiny dítěte, druhou rukou matka přidržuje prs. Spodní ruka dítěte je kolem pasu matky, chodidla matky podpírá stolička.

Poloha fotbalová neboli boční

Dítě leží na předloktí matky podepřeném polštářem. Maminka rukou podpírá ramínka, prsty podpírají hlavičku, nožky dítěte jsou podél matčina boku, chodidla dítěte se nesmí o nic opírat. Tato poloha je vhodná pro ženy s velkými prsy, plochými bradavkami či po císařském řezu.

Poloha v polosedě s podloženýma nohama

Dítě leží v ohbí paže nebo na předloktí paže matky, která má polštářem podložené dolní končetiny. Maminka má za zády polštář a opírá se zády o zeď. Sedí vzpřímeně. Tato poloha je velmi pohodlná a vhodná zejména pro maminky, které rodily císařským řezem, jsou tudíž omezeny v pohybu a také nemohou příliš zatěžovat břišní svalstvo.

Vzpřímená vertikální poloha

Matka jednou rukou drží dítě, druhou prs, dítě sedí obkročmo na její levé dolní končetině, její pravá ruka podpírá hlavu a krk spolu s tělem dítěte. Levá ruka matky podpírá prs téže strany, při kojení z pravého prsu je tomu naopak. Poloha je vhodná pro nedonošené děti a děti s malou bradou.

Poloha tanečníka

Zdánlivě podobná jako poloha vsedě, ovšem liší se tím, že matka dítě drží opačnou rukou. Dítě leží na matčině předloktí, ruka podpírá prs z téže strany. Tato poloha je vhodná pro nedonošené děti.

Poloha vhodná k odříhnutí přes rameno

V této poloze hlava dítěte musí vždy spolu s menší částí hrudníku přesahovat rameno matky. Hlava dítěte musí být v předklonu. Jen v tomto případě je tato poloha správná. Vhodná je i poloha bříškem dopředu.

Poloha vhodná k odříhnutí na předloktí

Matka drží dítě přes ruku, hlava dítěte musí být opět v předklonu. Při obou polohách k odříhnutí je nutné dát pod dítě vždy plenku.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články