Zásady správného kojení: Jak vypadá efektivní sání miminka a čím si pomoct udržet laktaci

Světový týden kojení: Jak vypadá efektivní sání miminka a co pomůže udržet laktaci?
Zdroj: Freepik

Tak, jako skoro každá lidská činnost, i kojení má svá pravidla. Abyste se vyhnula problémům, které ho často doprovázejí, je dobré znát pár zásad ještě před narozením miminka. Přinášíme vám přehled pravidel správného kojení, jak to stojí v uznávané Knize o mateřství.

Jana Jánská
Jana Jánská 03. 08. 2022 12:30

S kojením určitě začněte co nejdříve. Ideální je, když vám miminko přiloží k prsu ještě na porodním sále. Nástup laktace urychlíte také tím, že budete s miminkem na pokoji, tzv. rooming-in, budete se mazlit a kojit podle potřeby. I když se mateřské mléko obvykle začíná tvořit druhý až třetí den po porodu, pro miminko je důležité i mlezivo, které je „předchůdcem“ mléka. Zajistí mu nejen tekutiny, ale také živiny a hlavně obranné látky.

Z průzkumu, který provedla organizace Nielsen IQ pro nadační fond 1000 dní do života, jehož zřizovatelem je společnost Danone, vyplynulo, že po propuštění z porodnice je kojeno v průměru 93 % dětí, přičemž v 6 měsících dostává mateřské mléko stále 63 % z nich. Nejvíce miminek je v 6 měsících kojeno v Praze a na Vysočině (72 %), přičemž české děti jsou kojené o trochu více než slovenské.

Zásady správného kojení

Je-li miminko zdravé a donošené, nepotřebuje žádné další tekutiny nebo mléko, samozřejmě s výjimkou lékařsky indikovaných případů. V horkých letních dnech mu ale můžete po lžičkách podávat převařenou kojeneckou vodu.

Alespoň několik prvních týdnů, kdy se učíte kojit a dítě sát, se vyhněte používání dudlíku a dokrmování z lahve, obojí kazí techniku kojení, zejména techniku sání. Zpočátku kojte z obou prsů, později v průběhu jednoho kojení jen z jednoho. Nebojte se, dítě si samo určí, jestli bude pít z jednoho nebo z obou prsů.

Kojte podle potřeby, neomezujte délku ani frekvenci (zpočátku může miminko pít třeba i 12-15x denně). Pokud je ale vaše dítě u prsu více než 45 minut, asi nebude něco v pořádku, zejména technika kojení.

Máte-li pocit, že se vám tvoří méně mléka, začněte dítě častěji přikládat k oběma prsům během jednoho kojení s několikerým vystřídáním, z toho alespoň 2x kojte v noci. Mezi kojením byste měla odstříkávat každý prs 10–15 minut.

Pokud jste rodila císařským řezem nebo předčasně, neznamená to, že nebudete kojit. Bude to jen možná o trochu náročnější, ale půjde to. Pokud bude dítě ze zdravotních důvodů od vás odděleno, začněte odstříkávat již za 6 hodin po porodu a dál odstříkávejte v tříhodinových intervalech do doby, než budete moci dítě k prsu přiložit.

Máte-li vpáčené bradavky, prospěje vám, když budete používat od šestého měsíce těhotenství tzv. formovače.

Správná technika kojení

Pro úspěšnost kojení je důležitá také správná technika přisátí a poloha dítěte vůči prsu. Miminko by mělo ležet na boku, obličej, hrudník, bříško i kolena směřovat k vám a ucho, ramena a kyčle dítěte by měly být v jedné linii. Mezi vámi a miminkem nesmí být žádná překážka.

Rozhodně neodtahujte prs od nosu dítěte, nebojte se, že by se udusilo. A přikládejte dítě k prsu, ne naopak (prs k miminku). Brada, tvář i nos dítěte by se měly dotýkat prsu, přičemž brada by měla být v prsu hluboce zabořená.

Miminko nesmí křičet, pokud křičí, něco neděláte správně. Kojení by také nemělo bolet. Dítě by nemělo špulit rty, srkat ani mlaskat. Pokud saje správně, zpočátku pije rychle, pak dlouhými pomalými doušky a je slyšet, jak polyká.

Správnou techniku kojení naleznete v tomto videu:

Jak si poradit s laktační krizí

Máte pocit, že vaše dítě vyžaduje neustálé kojení a je pořád hladové? Nepanikařte, pravděpodobně jde o tzv. růstový skok – krátké období, kdy potřebuje vydatnou výživu. Růstovým skokem si projde každé miminko a můžete se s ním setkat zhruba mezi 6. a 12. dnem, 6. a 8. týdnem, ve 3. měsíci, asi v polovině 4. měsíce a také přibližně kolem 6. měsíce.

Ne vždy maminky tyto okamžiky růstového skoku psychicky zvládnou a zvláště tehdy, když mají první dítě, situaci podlehnou a začnou přikrmovat. Obvykle však stačí nepřestat kojit – to je totiž jediná cesta, jak laktaci udržet.

Nepřestávejte kojit, ale naopak kojte co nejvíce a nejčastěji. Během růstového skoku dítě potřebuje krmit třeba každou hodinu a půl (i 10–12x za den, z toho 1–2x za noc). Vystřídejte během kojení oba prsy aspoň 4x, čímž se podpoří tvorba mléka. Nezkracujte délku kojení, naopak se snažte dítě udržet u prsu co nejdéle (ale ne déle než 30 minut). Čím častěji budete přikládat, tím více mléka se bude tvořit.

Snažte se krizi zabránit tím, že budete dostatečně odpočívat a pít, vyhýbat se stresu apod. Laktaci můžete zvýšit přírodními prostředky – čaji na podporu tvorby mléka (anýz, kopřiva, fenykl...), ale také homeopatiky (Agnus casus, Bryonia, Phytolacca, Pulsatilla). Když vydržíte, kojení se ustálí a laktační krize pomine.

Jak postupovat při odstříkávání mléka

Je možné, že se vám ještě úplně nespustila laktace, miminko nechce sát, nebo máte mléka nedostatek. Zkuste tvorbu mléka podpořit odstříkáváním. Mléko můžete odstříkat ručně nebo za pomoci odsávačky. Pokud miminko nebude ani poté prospívat, je nezbytná konzultace s dětským lékařem. Ten na základě malého váhového přírůstku může doporučit přikrmování umělým mlékem.

Jak postupovat při odstříkávání? Vyvařte nádobu, do které budete mléko odstříkávat. Umyjte si důkladně ruce. Následně přiložte teplý vlhký obklad na prsy, nebo si prsy nahřejte ve sprše. Mléko se tak lépe uvolní a odstříkávání nebude bolestivé. Krouživými masážemi rukou od základu prsu směrem k bradavce povzbudíte vypuzovací reflex. Masáže zakončete jemným vyklepáním prsů v předklonu.

Špičku palce položte nad prsní dvorec a špičku ukazováku pod dvorec tak, aby prsty tvořily písmeno C. Prsty a bradavka musejí být v jedné linii. Potom celý prs přitiskněte zbývajícími prsty a dlaní k hrudníku. Rytmicky stlačujte bradavku do té doby, než mléko začne pomalu odkapávat. Opakujte tento trojdobý pohyb a střídejte pozice prstu na dvorci.

Prsty nesmějí bradavku vytahovat dopředu a nesměji opouštět kůži, aby se neodřela. Velký nebo příliš nalitý prs podložte dlaní druhé ruky. Doba odstříkávání bývá kolem 20–30 minut, nemělo by to být déle. Prsy můžete několikrát vystřídat.

Odstříkávání se vám bude během kojení hodit hned z několika důvodů. Můžete si jím ulevit při bolestivém nalití prsů nebo ucpaném mlékovodu. V době růstového skoku miminka pomáhá podpořit laktaci. A kdybyste nedejbože byla nějaký čas od děťátka oddělená, udržíte si jeho pomocí laktaci do doby, než bude miminko zase moct sát.

Odstříkávání pomocí odsávačky

V případě, že se rozhodnete používat odsávačku mateřského mléka, prostudujte nejdřív důkladně návod k použití. Špatné používání odsávačky může způsobit bolestivost prsů. Balonková odsávačka se v dnešní době nedoporučuje, protože může způsobit poškození tkáně prsu. Stejně tak není vhodná odsávačka pístová. Odsávačka by měla co nejvíce imitovat sání dítěte. V dnešní době se používají odsávačky mechanické, bateriové či elektrické a odsávačky odsávající oba prsy současně.

Uchování mléka v lednici a mrazáku

U většiny párů maminka–dítě odpovídá tvorba mléka poptávce miminka. Pokud ale máte mléka přebytek, odstříkejte ho a schovejte do ledničky maximálně na 24 hodin. Mléko můžete i zmrazit a uchovat na pozdější časy, zmražené vydrží 3 měsíce. Rozmrazené mléko nikdy znovu nezmrazujte. K ohřevu ani rozmrazování byste neměla používat mikrovlnnou troubu a je třeba dodržovat přísná hygienická pravidla.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články