Hrníčkové rohlíčky Suroviny: Na těsto 5 hrnek hladká mouka 1,5 hrnek mléko vlažné 1 kostka droždí 42g 200 g rostlinný tuk 1 ks vejce 1 lžička sůl 1 špetka cukr Na náplň: 1) 1 ks pórek střední 100 g tvrdý sýr 80 - 100 150 g uzeniny anglická slanina, šunkový salám, libový párek apod. 1 ks vejce 2) 250 g tvrdý sýr 1 ks vejce 3 stroužek česnek 2 - 3 Na dokončení zbylého: 1 ks vejce na potření sůl hrubá česnek sušený kmín Postup: Těsto: Do mísy prosijeme mouku. V prostředku uděláme důlek, nalijeme trochu vlažného mléka, přisypeme cukr a rozdrobíne droždí. Takto připravený kvásek necháme vzejít, pak smícháme s moukou, rozpuštěným tukem (nejvíce se mi osvědčilo dělat z másla a sádla půl na půl, ale lze použít i Heru), vejcem, zbylým mlékem, solí a vypracujeme tužší těsto, které necháme 45 minut kynout. Příprava náplní: 1) pórek rozřízneme podélce, umyjeme a příčně nakrájíme na co nejjemnější půlkolečka. Uzeninu nakrájíme na malé kostičky a sýr nastrouháme na středním struhadle. Pokud chcete, můžete okořenit oregánem. Vlijeme půlku rozšlehaného vajíčka (spolu se sýrem funguje jako pojidlo, aby se vám náplň při jezení nesypala ven). 2) sýr nastrouháme na jemném struhadle, přidáme syrové vejce a rozetřený česnek. Většinou není třeba solit - sýr bývá dost slaný. Těsto rozdělíme na šest až osm částí (záleží, jak velké rohlíčky chceme dělat) a z poloviny těchto částí děláme pórkovo - uzeninové rohlíčky: Každou část postupně na pomoučeném vále vyválíme do kruhu s tloušťkou asi 4 mm. Překrojíme napříč na osm dílků ve tvaru trojúhelníku. Naplníme mírně náplní a srolujeme od širšího konce do tvaru rohlíčku. Konec (špička) těsta by měla být pod rohlíkčm dole, aby se při kynutí a pečení nerozmotal. Rohlíčky necháme ještě 10 minut kynout a poté potřeme rozšlehaným vajíčkem, můžeme posypat hrubou solí, oreganem nebo i kmínem a pečeme ve středně vyhřáté troubě cca 15 minut. Z druhé poloviny těsta (tedy zbylých 3 - 4 částí) děláme sýrovo-česnekové pletýnky: Každou část rozdělíme na 8 dílků, každý rozválíme do dlouhého pruhu, který podélně potřeme ve středu hmotou ze strouhaného sýra, vajíčka a česneku. Pak pruh smotáme jako roládku, aby náplň byla uvnitř a z této plněné "nudle" uvážeme preclík. Opět necháme ještě 10 minut kynout, potřeme vejcem a můžeme posypat hrubou solí, granulovaným česnekem a pod. Pečeme také ve střední troubě 15 minut. Zdroj: Pinterest