Slovenská vánoční kapustnice: Suroviny: 40 g sušené houby 50 g sádlo 150 g cibule 15 g mletá paprika 150 g klobása 100 g uzené 600 g voda 400 g kysané zelí 200 g brambory sůl mletý pepř bobkový list 50 g sušené švestky 1 stroužek česnek 100 g zakysaná smetana. Postup: Houby si nejdříve alespoň na hodinu namočte a uvařte ve vodě. Ze zelí slijte lák, který použijte na dokyselení. Na sádle zesklovaťte nadrobno nakrájenou cibuli, zaprašte sladkou paprikou, zamíchejte, přidejte zelí, bobkový list, uzené vcelku a zalijte vodou. Osolte a pomalu vařte. Po hodině přidejte uvařené houby, na kostky nakrájené brambory a klobásu nakrájenou přibližně na půlcentimetrová kolečka. Po uvaření brambor doměkka přidejte rozetřený česnek se solí, opepřete a dokyselte zbytkem láku. Vyndejte uvařené uzené maso a nakrájejte na kostky a vraťte do kapustnice. Nakonec přidejte sušené švestky. Na zjemnění použijte zakysanou smetanu. Zdroj: Babiččina zahrada