Rajská omáčka Suroviny: 600 g hovězí plece 150 g špeku 600 g kořenové zeleniny 100 g cibule divoké koření (pepř, nové koření, bobkový list) malý kousek celé skořice (podle chuti i čtyři hřebíčky) 100 ml oleje lžíce cukru 200 g rajského protlaku 1200 ml masového vývaru sůl pepř 80 g másla citronová šťáva Postup: Maso vcelku prošpikujeme proužky slaniny (1/3 z celkového množství), můžeme protknout i kusy zeleniny (též 1/3 množství), osolíme a opepříme. Na rozpáleném oleji orestujeme maso ze všech stran, vyjmeme. Do téhož kastrolu s výpekem vložíme na kostičky pokrájený špek, vypečeme dorůžova, přidáme zeleninu a orestujeme do zlatohněda, vložíme koření, zasypeme cukrem, zarestujeme, přidáme rajský protlak, zarestujeme, zalijeme vývarem, vložíme maso a kousek celé skořice (event. hřebíček), přiklopíme a dusíme doměkka na sporáku či v předem vyhřáté troubě. Když je maso měkké, vyjmeme jej, nakrájíme, omáčku propasírujeme, zjemníme máslem, dochutíme citronovou šťávou. Podáváme s houskovým knedlíkem. Zdroj: Pinterest