Musaka s lilkem: Suroviny: olivový olej 6 lžic, menší cibule, na kostičky 2 ks, mleté jehněčí nebo hovězí maso 300 g, špetka mleté skořice, špetka drceného římského kmínu, sušené oregano 2 lžičky, česnek na plátky 3 stroužky, konzervovaná rajčata 1 plechovka (400 g), červené víno, sůl a čerstvě namletý pepř, menší lilky 2 ks, brambory 5–6 ks, máslo 2 lžíce, hladká mouka 2 lžíce, mléko asi 100 ml, smetana ke šlehání (33 % tuku) 100 ml, špetka mletého muškátového oříšku, parmazán 30 g, bílý chléb k podávání, lze vynechat. Postup: Na 5 lžících oleje opečte nadrobno nakrájenou cibuli dozlatova, přidejte maso a opečte ho několik minut ze všech stran a přidejte koření a prolisovaný česnek. Míchejte a krátce opékejte, aby se koření rozvonělo a česnek se nepřichytil. Nakonec přidejte rajčata, osolte, opepřete, promíchejte a podlijte vínem. Přiklopte poklicí a nechte na mírném plameni cca půl hodiny probublávat. Občas zkontrolujte, zda se směs nepřipaluje, když tak podlijte ještě troškou vína. Mezitím rozpalte troubu na 180 °C. Nakrájejte na cca centimetrové plátky omyté lilky, osolte je a dejte na plech na pečicí papír cca na 20 minut péct do trouby. Zatímco se pečou lilky, oškrábejte brambory a také je nakrájejte na plátky (tenčí, cca 3 mm). Do zapékací misky vytřené zbylým olivovým olejem narovnejte vrstvu brambor, osolte je, na ně dejte vrstvu masové směsi a tu poklaďte plátky lilků. Vrstvy opakujte, dokud máte materiál (záleží to i na velikosti vaší zapékací misky). Horní vrstva by měly být brambory. Dejte péct přikryté poklicí nebo alobalem na 45 minut do trouby rozehřáté na 150 °C (horkovzduch) nebo 170 °C. V kastrůlku rozehřejte 2 lžíce másla, opečte na nich mouku na velmi světlou jíšku, tu pak zalijte studeným mlékem a smetanou, ochuťte oříškem a nechte projít varem. Přidejte sýr, lehce promíchejte, než se rozpustí. Bešamel má být docela řídký, aby se dal nalít na musaku. Pokud ho máte hustý, nařeďte ho mlékem. Po 45 minutách pečení musaku zalijte bešamelem a dejte do trouby na dalších cca 20 minut, teplotu zvedněte na 180 °C (pokud používáte horkovzduch), jinak na 200 °C. Pečte už odkryté. Výsledkem by měla být pěkně zlatavá vrstva na povrchu. Po upečení nechte ještě minimálně pět minut odpočívat, aby se musaka dala lépe krájet. Zdroj: Pinterest