Slavnostní novoroční dvoučokoládový cheesecake Suroviny 80 g rozpuštěného másla 15 větších tmavých sušenek (např. Buongiorno) Náplň a obloha: 900 g sýru ricotta z La Formaggeria Gran Moravia, 200 g přírodního krupicového cukru, 4 lžíce prosátého kakaa, vanilkový lusk, 3 lžíce kvalitního kávového likéru, 3 velká vejce, 300 g zakysané smetany, 100 g rozpuštěné tmavé čokolády, 1 lžička instantní kávy + 2–3 lžičky mléka, 300 ml lehce ušlehané 40 % smetany, čokoládové hoblinky Postup: Troubu zahřejte na 180° C. Dno dortové formy o průměru 25 cm vyložte pečicím papírem. Horké máslo pečlivě promíchejte s jemně nadrcenými sušenkami. Napěchujte do formy a pečte 10 minut. Teplotu zvyšte na 240° C. Vyšlehejte ricottu s cukrem dohladka, vešlehejte vejce, kakao, vanilku a likér. Přidejte zakysanou smetanu, půlku rozpuštěné čokolády a kávu. Do zbylé čokolády vmíchejte mléko – tolik, aby vznikla hustá omáčka. Odložte. Stěny formy vymažte máslem a vylijte do ní připravenou směs a uhlaďte. Pečte 10 minut. Pak stáhněte teplotu na 110 °C a pečte dalších 25–30 minut. Potom troubu vypněte, otevřete a nechte 2 hodiny vystydnout. Pak dejte koláč vychladit do ledničky. Cheesecake opatrně vyjměte z formy a zbavte papíru na pečení. Potřete šlehačkou a pokapejte čokoládovou omáčkou. Podle chuti posypte hoblinkami čokolády. Zdroj: La Formaggeria Gran Moravia