Polévka z červené řepy Suroviny: 4 středně velké červené řepy (velikosti citronu) ABio 2 lžičky olivového oleje 1 středně velká cibule, nasekaná najemno 2 velké mrkve ABio, oloupané, nastrouhané na hrubém struhadle 3 stonky řapíkatého celeru, na kolečka 500 g brambor AQ, oloupaných a nakrájených na kousky 1 malý svazek bylinek (rozmarýn, tymián, hladkolistá petrželka) 1 litr kuřecího vývaru sůl, pepř 2 lžíce zakysané smetany AQ pažitka na ozdobu Postup: Červené řepy oloupejte a nasekejte na středně velké kousky. Olej rozpalte v hrnci na polévku, přidejte cibuli, mrkev a celer a za stálého míchání opékejte, dokud cibule nezměkne. Přidejte červenou řepu, brambory a bylinky svázané kuchyňským provázkem, zalijte vývarem a 250 ml studené vody a přiveďte k varu. Snižte plamen a přiklopené hodinu vařte, aby řepa změkla. Pak nechte mírně zchladnout a vyndejte svazek bylin. Polévku rozmixujte tyčovým mixérem dohladka, osolte a opepřete podle chuti. Podávejte se zakysanou smetanou a posypanou nahrubo nasekanou čerstvou pažitkou. Zdroj: Albert