Valašské hruškové frgály ze špaldové mouky podle Josefa Maršálka: Suroviny: Těsto: 500 g Pernerka BIO špaldová hladká mouka 100 g sádlo 250 g mléko 2 žloutky 20 g droždí 75 g cukr krupice 5 g mořská sůl. Náplň: 4 kg hrušky, nejlépe plošťky 100 g melasa 100 g hnědý cukr 100 g rum 10 g mletý badyán 1 g skořice. Drobenka: 110 g hladká špaldová mouka Pernerka BIO 55 g máslo 55 g cukr krupice špetka soli. Na dokončení: 200 g másla na pomazání mletý perník na posypání rum podle chuti. Postup: Těsto: do vlažného mléka rozdrobíme droždí a necháme vzejít kvásek. Přidáme zbylé ingredience a vypracujeme hladké a lesklé těsto. Necháme v teple hodinu a půl odpočívat. Máme spoustu času na přípravu náplně a drobenky. Náplň: hrušky vyjádřincujeme a na masovém mlýnku umeleme. Spolu se skořicí a badyánem pečeme do zhoustnutí asi 1 hodinu při 170 °C. Přidáme rum, cukr a melasu, dobře zamícháme a necháme zchladnout. Drobenka: ze všech ingrediencí vypracujeme krásně sypkou drobenku. Dá se připravit i do zásoby a zamrazit. Těsto rozdělíme na 4 bochánky, ukoulíme a na pomoučeném vále rozválíme do kruhu o průměru 30 cm. Přeneseme na pečicí papír a okraje potřeme rozpuštěným máslem. Na každý pak naneseme hruškovou náplň a dobře rozetřeme; posypeme drobenkou a necháme v teple asi hodinu kynout. Upečeme v rozpálené troubě při 200 °C asi 8-9 minut. Ihned po vytažení z trouby je pokapeme máslem, do kterého podle chuti přidáme rum. Posypeme strouhaným perníkem a za každou cenu se snažíme vydržet, dokud nevychladnou. Ideální s bílou kávou či meltou. Zdroj: Josef Maršálek