Jelení Ossobuco s pivní omáčkou, bramborovými knedlíky s perníkem, brusinkami a jeřabinami podle šéfkuchaře Lukáše Holého Suroviny: Jelení Ossobuco 4 plátky jeleních kolínek olivový olej drcený jalovec pepř, sůl Pivní omáčka 125 g másla 8 šalotek 250 g směsi kořenové zeleniny 80 g cukru výpek z masa 0,5 l černého piva OSSEGG 100 ml masového či zeleninového vývaru 2 stroužky česneku 4 lžičky tymiánu 2 lžičky rozmarýnu pepř, sůl Bramborové knedlíky s perníkem 700 g vařených brambor 200 g hrubé mouky 1 vejce sůl 100 g perníku na strouhání 50 ml slunečnicového oleje Brusinky 100 g sušených brusinek 100 ml červeného vína 30 g cukru hvězdička badiánu celá skořice Jeřabiny jeřabiny v sladkokyselém nálevu pivovice Svach Máslová kořenová zelenina 200 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel) olivový olej Postup: Jelení Ossobuco: vytvoříme marinádu ze směsi koření, pepře, soli, drceného jalovce a oleje. Směs pečlivě vmasírujme do masa a necháme marinovat alespoň 12 hodin. Pro podávání maso zprudka opečeme na oleji na rozehřáté pánvi. Pivní omáčka: kořenovou zeleninu nakrájíme na kostičky, šalotku nakrájíme najemno. Na másle opečeme zeleninu, přidáme šalotku. Když je vše dozlatova opečené, přidáme výpek z masa, poté zalijeme černým pivem a vývarem, přidáme drcený česnek a bylinky a vaříme na mírném ohni alespoň 20 minut. Do připraveného základu omáčky vložíme na pánvi opečené maso a při nízké teplotě dusíme doměkka. Potom maso vyjmeme a pivní omáčku propasírujeme a dále sváříme na požadovanou hustotu. Když máme svařeno, přidáme vychlazené máslo, sundáme ze sporáku a máslo zašleháme. Hotovou pivní omáčku ještě dochutíme solí. Bramborové knedlíky s perníkem: z uvařených brambor, mouky, vejce a soli vypracujeme těsto. To pak vyválíme do tenkého plátu, potřeme štětcem připravenou směsí oleje a najemno nastrouhaného perníku. Těsto zarolujeme a upravíme do tvaru knedlíku. Knedlíky vaříme v páře 28 minut. Po uvaření knedlíky potřeme máslem nebo sádlem, krájíme a servírujeme Brusinky: sušené brusinky vaříme ve víně s cukrem a kořením na mírném ohni alespoň 10 min, potom brusinky s kořením scedíme a zbylou šťávu svaříme na polovinu. Nakonec do šťávy vrátíme povařené brusinky. Jeřabiny: nakládané jeřabiny marinujeme několik dnů v alkoholu. Máslová kořenová zelenina: zeleninu nakrájíme na malé kostičky a orestujeme na pánvi na másle na zkus a dochutíme solí a pepřem. Servírování Plátek ossobuco zdobíme na talíři máslovou kořenovou zeleninou, přidáme brusinky a jeřabiny a spolu s perníkovými knedlíky přelijeme pivní omáčkou. Zdroj: Pivovarská restaurace Ossegg