100 let od narození zrádce. Parašutista Viliam Gerik se dal ke gestapu, hrdiny udával za pár drobných

100 let od narození zrádce. Parašutista Viliam Gerik se dal ke gestapu, hrdiny udával za pár drobných
Zdroj: Wikimedia Commons, Public Domain

Měl se účastnit atentátu na Heydricha, nakonec skončil jako udavač. Řeč je o Viliamu Gerikovi, který byl po válce odsouzen za trestný čin vojenské zrady k trestu smrti oběšením. Jaký byl jeho příběh? A donutily ho k udávání okolnosti?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 28. 12. 2020 08:00

Viliam Gerik se narodil 28. prosince 1920 na Slovensku. Byl to československý voják působící v zahraniční armádě ve Velké Británii. Byl také příslušníkem výsadku Zinc, jehož úkolem bylo zpravodajsky pokrývat oblast Moravy. Po válce byl soudem odsouzen k trestu smrti, a to za spolupráci s gestapem.

Chyba v navigaci

Celý výsadek provází již od samotného počátku smůla. Měli namířeno na Moravu, přitom se ocitají na Slovensku. Nezbývá nic jiného než se dostat na místo určení po svých. Gerik spolu s rotmistrem Mikšem překročí hranici u vesnice Rohatce. V Buchlovicích se pak pokoušejí o první rádiový kontakt. Neúspěšně.

Velitel Pechal, který se s nimi znovu setkává, vydává rozkaz, aby se vydali do Prahy. Gerik je v hlavním městě bezradný. Nikoho tam nezná a nikdo se s ním nechce bavit. Strach z Heydricha dělá divy. Když už mu někdo otevře, doporučí mu, aby se šel raději udat.

Spousta peněz k ničemu

Gerik má k dispozici spoustu peněz, chybí mu však potravinové lístky. Tím se stává podezřelým. Nikdo v té době nemá „jenom“ peníze. Nezbývá mu nic jiného než spát na ulici a žebrat o jídlo. Každý den je však vystaven velkému nebezpečí. Jeho britský přízvuk může nějakého horlivého občana přesvědčit k tomu, aby jej ohlásil na patřičná místa.

Neustálý nápor na nervy není k vydržení, a tak se v dubnu roku 1942 ohlásí na pražském policejním ředitelství. Žádá o propustku na Slovensko. Před gestapáky vyklopí vše, co ví. Prozradí totožnost všech osob výsadku. Velitel Pechal je dopaden a zastřelen v koncentračním táboře, Mikš se zase zastřelí při přestřelce s četníky. Z Gerika se stává konfident, který asistuje i při zátahu na strůjce atentátu na Heydricha v kostele svatého Cyrila a Metoděje.

Užíralo ho svědomí?

Gerika nenechává spolupráce s gestapem chladným a snaží se z toho vyvléci. Navazuje také kontakt s odbojem. Jeho nadřízení to ale zjistí a posílají ho do Terezína a Dachau. Po kapitulaci Německa se opět přihlásí na policii se slovy, že neudal nikoho, kdo by už v hledáčku tajné policie nebyl.

Přesto jej obviní z velezrady. Lidový soud jej odsoudí k trestu smrti. Nikdo nebere v úvahu fakt, že po výsadku hledal jakoukoli pomoc, jež by mu umožnila splnit misi. V roce 1947 je spolu s Karlem Čurdou oběšen.

Zdroje informací:

Wikipedia.cz: Viliam Gerik

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články