Výročí založení Stavovského divadla: Proslavil jej Mozart, poprvé tu zazněla česká hymna

Stavovské divadlo: Hostilo Wolfganga Amadea Mozarta i premiéru české hymny
Zdroj: Wikimedia Commons/Vincenc Morstadt, Public domain
Stavovské divadlo zahájilo svou činnost 21. dubna 1783.Zakladatelem Stavovského divadla byl hrabě František Antonín Nostic-Rieneck.Wolfgang Amadeus Mozart dirigoval ve Stavovském divadle hned dvě své opery - Figarovu svatbu a Dona Giovanniho.V prostorách Stavovského divadla tak můžeme najít salónek pojmenovaný po Mozartovi.+ 2 fotky+ 3 fotky

Základní kámen Stavovského divadla byl položen 7. června 1781. Už po třech letech v něm hostoval Wolfgang Amadeus Mozart, který divadlo proslavil i za hranicemi. A víte, která slavná píseň si zde odbyla svou premiéru?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 06. 06. 2022 14:00

Stavovské (dříve Nosticovo, za socialismu Tylovo) divadlo zahájilo svou činnost 21. dubna 1783 Lessingovou tragédií Emilia Galotti. Původně bylo k dispozici až tisíc míst, kvůli pohodlí návštěvníků se však kapacita snížila na 659 sedadel. Původním záměrem jeho zakladatele hraběte Františka Antonína Nostice-Rienecka bylo uvádět německou a italskou činohru. Brzy byl však repertoár rozšířen i o českou tvorbu.

Wolfgang Amadeus Mozart ve Stavovském divadle

V roce 1786 poctil Stavovské divadlo návštěvou slavný hudební skladatel Wolfgang Amadeus Mozart. Dirigoval v něm svou Figarovu svatbu, se kterou se ve Vídni moc neproslavil. U nás se však zaslouženého uznání dočkal. Proto se rozhodl pro Prahu složit operu Don Giovanni. Tu zde dirigoval na konci října roku 1987. Stavovské divadlo díky tomu získalo celosvětový věhlas. A navíc je poslední scénou, na níž tento rakouský klavírní virtuos působil.

Fidlovačka ve Stavovském divadle

Divadelní hra Josefa Kajetána Tyla s názvem Fidlovačka aneb Žádný hněv a žádná rvačka byla poprvé uvedena 21. prosince 1834. A právě zde si odbyla svou premiéru píseň Kde domov můj, jenž se později stala českou hymnou. Fidlovačka ale nebyla jedinou Tylovou aktivitou.

Následující rok vytvořil ochotnickou společnost, která ve Stavovském divadle hrála. O dvanáct let později začal Tyl působit na postu vedoucího českých představení. Tuto funkci vykonával do roku 1851, kdy byly jeho souboru pozastaveny dotace. Spolek tak byl de facto rozpuštěn. To ho donutilo, spolu s herci, které potkal stejný osud, odejít na venkov.

Slavná opona Stavovského divadla

Jeho budova patří mezi typické klasicistní památky. Kupříkladu strop jeviště má malovanou geometrickou dekoraci s groteskními motivy v pompejském stylu. Návrh na oponu zase vytvořil v roce 1804 bavorský malíř a rytec Josef Bergler. Olejomalba zobrazuje shromáždění bohů na Olympu. V jejich čele stojí patron umění Apollón. Originál opony se nezachoval, návrh ano. Je zavěšený ve vstupním vestibulu nad pokladnou Stavovského divadla.

Zdroje informací: 

Wikipedia.org: Stavovské divadlo

Blogmincovny.cz: Stavovské divadlo – historie a zajímavosti

Národní-divadlo.cz: Josef Kajetán Tyl

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články