25 let od pohřbu princezny Diany: Maminka nás navštívila při smutečním průvodu, vzpomíná princ William

Pohřeb princezny Diany: Obavy o život prince Charlese i mezinárodní skandál
Zdroj: Wikimedia Commons/Russ2009, CC BY-SA 2.0
„Když někomu uděláme laskavost, neměli bychom za to nic očekávat, jen doufat, že se k nám někdy někdo zachová stejně."„Pokud ve svém životě najdete někoho, koho budete milovat, držte se ho."„Rodina je to nejdůležitější na světě."
„Neřídím se pravidly, ale srdcem."
+ 3 fotky+ 4 fotky

Pohřeb princezny Diany se konal 6. září 1997 ve Westminsterském opatství. Bohužel nešlo o poklidnou událost. Došlo na krádeže, obavu z lynče prince Charlese i jednu možná nadpřirozenou událost.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 05. 09. 2022 11:00

Na Dianin pohřeb přišly truchlit tři miliony lidí, televizní přenos sledovaly dvě a půl miliardy diváků ve 187 státech. Před Kensingtonským a Buckinghamským palácem bylo zase položeno více než milion květin. Svou troškou přispěl i Elton John, který přetextoval píseň Candle In The Wind.

Krádeže plyšových medvídků pro princeznu Dianu

Ač jsou Angličané spíše rezervovanější, smrt princezny Diany je hluboce zasáhla. Kromě svíček a květin se tak před Buckinghamem začali kupit i plyšoví medvídci. Jenomže všude se najdou černé ovce, které se neštítí ničeho. Třeba dvě slovenské turistky, které si za krádež plyšáků vysloužily osmadvacet dní za mřížemi.

Svým činem způsobily téměř mezinárodní skandál. Navíc jich odcizily rovnou jedenáct. Státní žalobce jejích čin označil za vykrádání hrobů. Stejné manýry měl i jeden italský turista. Když pak odcházel od soudu, vysloužil si od jednoho člověka dobře mířenou výchovnou facku.

Strach o život prince Charlese

Po Dianině pohřbu se začaly v médích objevovat zajímavé zprávy. Třeba ta, proč šly za rakví i princezniny děti. Bylo to prý z obavy o Charlesův život. Alespoň dle zápisů v deníku Alastaira Campbella, novináře a stratéga, který se tehdy pohyboval v blízkém okolí premiéra Tonyho Blaira. Kdyby za princem Charlesem nestáli jeho synové, bylo by možné, že na něho zaútočí naštvaní lidé z davu přihlížejících. Vlastně tak působili jako lidský štít.

Zjevil se na pohřbu duch princezny Diany?

Pro Williama a Harryho byl pohřeb maminky obrovskou psychickou zátěží. V dokumentu stanice BBC s názvem Diana se ale měli svěřit s tím, že měli pocit, jako by je při smutečním průvodu duch maminky doprovázel. A to nebylo jediné nadpřirozené setkání. William měl přítomnost Diany cítit i během svatby s vévodkyní Kate.

Harry si hlavně vzpomínal na velmi nepříjemný pohřeb vysílaný v přímém přenosu. S odstupem času je přesvědčený o tom, že tohle by žádné dítě absolvovat nemělo. Nejvíce si vybavuje zástupy cizích lidí, kteří mu podávali ruce mokré od utírání slz a vyjadřovali upřímnou soustrast. On sám však v tuto chvíli nedokázal uronit ani jednu slzu.

Zdroje informací: 

Wikipedia.org: Princezna Diana

Deník.cz: Pohřeb princezny Diany: Strach z lynče Charlese i projev, který rozdělil rodinu

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články