Nejlepší aprílové vtípky historie: Zákaz fotek nahých zvířat i trénování pokémonů pro Google

Nejlepší aprílové vtípky historie: Zákaz fotek nahých zvířat i trénování pokémonů pro Google
Zdroj: Wikimedia Commons/Beverly & Pack, CC BY-SA 2.0

Apríl, neboli svátek bláznů, který připadá na 1. dubna, je rejem pro různé filuty. Aprílové žerty jsou totiž nedílnou součástí snad všech kultur světa. Ty dobře vymyšlené dokázaly v průběhu dějin napálit velké množství lidí. Uvěřili byste třeba, že v londýnském Toweru se koupou lvi? Koncem 17. století tomu naletěly tisíce lidí...

Kamil Šivák
Kamil Šivák 31. 03. 2022 14:00

Jedna teorie praví, že když Francie v 16. století přešla na římský kalendář, připadly oslavy Nového roku na leden. Vesničané se ale zarputile drželi začátku jara, dle starého kalendáře. Proto se jim začalo říkat apríloví blázni. Další historici spojují svátek s jarními festivaly, na nichž se lidé převlékali do různých kostýmů, aby se navzájem oklamali.

Aprílové koupání lvů

Jedním z nejstarších aprílových žertíků byla fáma o koupání lvů, které mělo v roce 1698 proběhnout v londýnském Toweru. Samozřejmě to byl absolutní nesmysl. Celá událost se ale stala velmi populární a žila vlastním životem. Lidé si během následujících let začali utahovat z těch, co bydleli mimo Londýn. Zvali je, aby se také přišli podívat na tento rituál. Jako “důkaz” dokonce používali falešné vstupenky.

Richarda Nixona už nikdy více!

V roce 1992 vystoupil v Národním veřejném rádiu Richard Nixon a prohlásil, že i přes aféru Watergate bude znovu kandidovat na prezidenta. Jeho nový slogan zněl: „Nic špatného jsem neudělal a už neudělám." Ve skutečnosti ale Nixonův hlas napodobil imitátor. A nutno dodat, že dokonale. Jen pouhá myšlenka na to, že by znovu kandidoval, rozpálila spoustu lidí doběla.

Práce snů v Googlu? Apríl!

Tento žert patří k novějším a má ho na svědomí velká korporace, konkrétně společnost Google. V roce 2014 vymyslela hru, v níž se s pomocí map hledaly různé variace postaviček Pikachu a Bulbasaur. Kdo měl největší sbírku, na toho v Googlu čekala “práce snů” - Mistr Pokémonů. Anebo nečekala?

Zvířátka v oblečcích od National Geographic

O dva roky později si zavtipkoval i National Geographic. Vydal veřejné prohlášení, že již nebude zveřejňovat fotky nahých zvířat. Prý je to ponižující. Kdo se pak proklikal touto neobvyklou zprávou, mohl se pokochat fotografiemi štěňátek a koťátek v roztomilých oblečcích.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Apríl 

Nationalgeographic.com: Gotcha! History’s most outrageous April Fool’s jokes 

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články