40 let od záhadné smrti Jiřího Schelingera: Kdo skutečně leží v jeho hrobě?

Jiří Schelinger se narodil v malé vesnici Bousov nedaleko Čáslavi, ale většinu svého života prožil v Praze
Zdroj: Wikimedia Commons/soukromý archiv Milana Schelingera, CC-BY-SA-3.0
Jiří Schelinger měl svoje názory, které se s oficiální ideologií té doby opravdu nesnesly.Jiří Schelinger se skupinou Majestic. Koncertovala ale také s Karlem Šípem nebo Františkem Ringo Čechem.Na „máničky" opravdu nebyl minulý režim zvědavý. Navíc na ty známé tváře, které mohly mnohé ovlivnit...Zpěvák byl díky svému nevšednímu hlasu známý a obdivovaný hlavně mezi mladými.+ 1 fotka+ 2 fotky

Je tomu už přesně 40 let od chvíle, kdy 13. dubna 1981 zemřel v Bratislavě Jiří Schelinger, jeden z nejvýraznějších československých zpěváků. V té době mu bylo teprve třicet let a nad příčinami jeho smrti si mnozí lámou hlavu dodnes. Šlo o sebevraždu, neuváženou sázku, nebo o akci státní bezpečnosti?

Zdeňka Nezbedová
Zdeňka Nezbedová 13. 04. 2021 08:00

Jiří Schelinger se narodil 6. března 1951 a o své hudební kariéře nepochyboval doslova od malička. Učarovala mu kytara a svému cíli, prosadit se mezi těmi nejlepšími, věnoval většinu času. Dokonce tolik, že se raději než na střední školu vydal do učení. Místo mladého instalatéra ale nakonec dostalo Československo vynikajícího muzikantaMěl však i jiné priority a hlavně názory, které se tehdejšímu režimu vůbec nezamlouvaly...

Pokus o sebevraždu

V roce 1968, po okupaci Československa, Jiří Schelinger se svým mladším bratrem Milanem, členem kapely Plastic People of the Universe, a dalšími vylepovali po Praze plakáty na protest proti přítomnosti cizích vojsk. Zatčení na sebe nenechalo dlouho čekat, ale mladý zpěvák se rozhodl, že se dostane na svobodu stůj co stůj a propuštění si zajistil opravdu riskantním krokem – pokusem o sebevraždu. Místo vězení jej tedy čekalo léčení v psychiatrické léčebně v Bohnicích a potom, jako velmi vítaný bonus, také modrá knížka, tedy osvobození od vojny.

Jiří Schelinger pod dohledem StB

Vystřídal hned několik kapel, hrál s Karlem Šípem i s Františkem Ringo Čechem, ale problém v roce 1977 přišel, když Jiří Schelinger podepsal antichartu. To (stejně jako pro mnoho dalších podobně smýšlejících umělců) mohlo znamenat jednoznačnou stopku, Schelinger ale naštěstí nemohl vystupovat jen v části republiky. Na pódiu tak přece jen zůstal, a i když si jeho hlas mnozí pamatují hlavně z romantické písně Holubí dům, natáčel hardrockové písně, jež byly v našich končinách něco neslýchaného. Není tedy divu, že se na mladíka s delšími vlasy, názory a chováním, které neodpovídalo představě správného socialistického člověka, zaměřila i státní policie.

Osudná cesta na Slovensko

Pak už přišel rok 1981, v něm 13. duben a osudná cesta do Bratislavy. Tady měl Jiří Schelinger nahrát píseň z filmu Což takhle dát si špenát. Místo toho se vydal na svoji poslední cestu vstříc tragické smrti. O jejích příčinách kolovaly a kolují mnohé teorie. Jak to bylo doopravdy? To se dnes, po čtyřiceti letech od okamžiku, který na první pohled vypadal jako neuvážená sázka, jen těžko dozvíme. Co se tehdy v Bratislavě stalo?

Zvláštní společnost

Jiří Schelinger se ve slovenském hlavním městě podle svědků setkal se svojí dřívější přítelkyní a jejím známým. Slova plynula a sklenička vystřídala skleničku, než vyšli ven na ulici. Tam se už začaly dít zvláštní věci. K trojici se přidali dva mladí muži – snad náhodní kolemjdoucí, snad někdo, kdo měl přesný plán nebo rozkaz… Poznámky mířené ke zpěvákovi se stupňovaly, až došlo na sázku, která jej stála život. Šlo o skok ze Starého mostu. Je pravda, že jako první měl skočit jeden z provokujících mužů, vzápětí se ale za ním do Dunaje vrhl i Jiří Schelinger. Zatímco první muž vyplaval, Jiří zmizel...

Teorie o Schelingerovi

Podle oficiální teorie šlo o sázku, Jiří Schelinger měl snad dokonce být pod vlivem drog, což by se hodilo jako rám příběhu o nezodpovědném a nerozvážném zpěvákovi. Kdo další by také mohl mít jiný než oficiální názor? Jenomže kromě téhle představy existovaly i jiné. Kdo byl onen mladík, který Schelingera vyprovokoval ke skoku?

Mluvilo se o připravené vraždě v režii státní policie, ale stejně tak o pokusu samotného zpěváka zmizet z dohledu policie a emigrovat ze země. Nebo to byla plánovaná, či snad impulzivní sebevražda a Jiří Schelinger se sám rozhodl ukončit svůj život? Jistě to nevíme dodnes, stejně jako nejsou vyjasněné ani další „zajímavosti” tehdejšího případu…

Kdo leží v hrobě Jiřího Schelingera?

Tělo slavného zpěváka se našlo až po víc než třech týdnech, kdy prý byla identifikace možná jen podle jeho zubních záznamů. Tělo neviděl ani nikdo z rodiny nebo přátel, který by ho mohl poznat. Ve stejné době měl navíc v Dunaji utonout i další muž a těla prý byla zaměněna jen proto, aby měla policie zpěvákův případ „z krku”. Jak se všechno odehrálo, jaké byly příčiny smrti Jiřího Schelingera a je vůbec tělo pochované v hrobě označeném zpěvákovým jménem skutečně jeho?

Zdroje informací: 

Wikipedia.org: Jiří Schelinger

Česká televize: Příběhy slavných - Holubí andante

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články