400 let od popravy 27 českých pánů: Zhnusený byl i samotný kat Jan Mydlář

Krvavé divadlo pod taktovkou kata Mydláře mělo ukázat sílu katolické církve.
Zdroj: Wikimedia Commons, Public Domain
K popravě 27 pánů došlo 21. června 1621 na Staroměstském náměstí v Praze. Odsouzení se o svém osudu dozvěděli pouhý den před provedením exekuce.Na místě popraviště nalezneme 27 památečních křížů.Zde je pamětní deska se jmény popravených.Neštěstí připomíná i skulptura Karla Nepraše na Malostranském náměstí.+ 1 fotka+ 2 fotky

Dnes je tomu přesně 400 let, kdy bylo v pondělí 21. června 1621 na Staroměstském náměstí v Praze popraveno 27 českých pánů, jenž se účastnili stavovského povstání. Šlo o pořádně brutální tečku za sérií událostí, které rozpoutala třetí pražská defenestrace v roce 1618.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 21. 06. 2021 09:00

Exekuce byla hlavně děsivým a šokujícím představením, které mělo za úkol dokázat Evropě, že by si neměla zahrávat s Habsburky. Jejich autoritu nemohla ohrozit žádná protestantská rebelie. Celá akce tak nakonec dopadla tak, jak měla. Opozice upustila od všech snah sesadit vládnoucí rod.

Čtyřhodinové představení

Poprava 27 českých pánů, která se uskutečnila v pondělí 21. června 1621, byla pojata ve velkolepém stylu. Začalo se již v pět hodin ráno. Odsouzenci přicházeli na popraviště dle svého společenského postavení. Nejprve tak pohlédli do očí rozvášněnému davu tři páni, poté sedm rytířů a nakonec sedmnáct měšťanů.

Vše nařídil Ferdinand II., který se chtěl vypořádat s účastníky stavovského povstání. Ne nadarmo si však za tento počin vysloužil přídomek „krvavý". Vše začalo defenestrací v květnu roku 1618 a skončilo porážkou stavovského vojska v bitvě na Bílé hoře. A o co pánům šlo? Nelíbilo se jim porušování náboženské svobody.

Poprava 27 pánů

Odsouzení se o svém krutém osudu dozvěděli pouhý den před popravou. Zvrátit ho již nebylo možné. Nepomohly hrozby ani prosby rodin. Celé krvavé divadlo dostal na starost slavný český kat Jan Mydlář a jeho pomocníci. Traduje se, že i když toho dne bylo jasné počasí, objevila se na obloze zčistajasna duha.

Většina vězňů přišla o hlavu, čtyři ale skončili s oprátkou kolem krku. Nejhůře dopadl Jan Jessenius, jinak též Ján Jesenský. Tohoto lékaře, politika a filozofa zbavili před exekucí jazyka. Důvodem byl jeho spis s výmluvným názvem Může být tyran svržen lidem? Po popravě jej rozčtvrtili a vpletli do kola. To mělo být moc i na samotného Mydláře, který Jesenského považoval za svého přítele. Dalších dvanáct hlav bylo vystaveno v koších na Staroměstské mostecké věži. Sundali je až po dlouhých deseti letech.

300 let s Habsburky

Stavovské povstání bylo potlačeno kvůli politickému a mocenskému boji. Vedle popravy 27 pánů bylo důsledkem to, že Habsburkové si udrželi korunu a moc další tři století. Evropa byla tehdy rozdělena na katolickou, protestantskou a stavovskou a exekuce se stala triumfem vůle katolíků. Následná rekatolizace pak, mimo jiné, vyvolala velkou vlnu migrace...

Zdroje informací:

Wikimedia.org: Staroměstská exekuce

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články