70 let od smrti Jindřicha Plachty: Zakládal si na slušnosti, raději volil smrt než pomoc nacistům

70 let od smrti Jindřicha Plachty: Zakládal si na slušnosti, raději volil smrt než pomoc nacistům
Zdroj: Wikimedia Commons, Public domain

Od smrti známého českého herce Jindřicha Plachty uplynulo 6. listopadu přesně sedmdesát let. Díky své impozantní postavě byl nepřehlédnutelný, diváky dokázal rozesmát i rozplakat. Jaký byl ale v soukromí? Co dělal během druhé světové války a proč byl zapáleným komunistou?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 06. 11. 2021 11:00

Jindřich Plachta byl herec, humorista, komik, publicista a spisovatel. Angažoval se na prknech, co znamenají svět, i na stříbrném plátně. První větší roli získal v němé verzi Dobrého vojáka Švejka, pak se začal objevovat po boku Vlasty Buriana. Poslední film natočil v roce 1950.

Jindřich Plachta se nezalekl ani gestapa

Za války Plachtovi rozhodně nechyběla odvaha. Byl zapojen do komunistického odboje. A když se měl zúčastnit antisemitského rozhlasového skeče Hvězdy nad Baltimore, nechal se raději přijmout do nemocnice na operaci žaludečních vředů, přestože to v té chvíli nebylo nutné. „Rozhodl jsem se raději zemřít než cokoli udělat tam pro ty svině,vzpomínal pro web týden.cz filmový historik Pavel Taussig na větu, kterou tehdy řekl Plachta lékaři Bedřichu Placákovi.

Herec neváhal třeba ukrývat ilegálního člena ÚV KSČ Jana Ziku. Když k němu přišla tajná policie, lehl si údajně na Ziku v posteli, zachumlal se do peřiny a předstíral nemoc.Měl charakter. Ve vypjatých situacích, jako byla právě okupace, se z něj stával hrdina. To potvrdila i vdova po Vladislavu Vančurovi. Jako jeden z mála se jejího manžela nestranil,” dodal Taussig.

Zapálený soudruh Jindřich Plachta

Jindřich Plachta byl neochvějným komunistou, přesto uznával každého, kdo byl slušný. Orientace na levou stranu politického spektra vycházela z jeho vyhraněného sociálního cítění. Kromě toho byl velký rusofil. Ač se díky Vančurovi, který se v roce 1927 zúčastnil oslav 10. výročí Velké říjnové revoluce v Rusku, dozvěděl, jak to tam ve skutečnosti vypadá (hladomor a utlačování), nikdy ze strany nevystoupil.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený CzechMovie (@czechmovie)

Byl to jedním slovem idealista. Věřil, že toto je ta správná cesta. Dokonce odmítl přijmout otcovo dědictví. Jeho tatínka to tehdy velmi zasáhlo. Snažil se Jindřicha přesvědčit o tom, že nikoho nevykořisťoval a neokradl. Vše bylo výsledkem usilovné práce. Marně. Herec názor nezměnil.

Poslední momenty Jindřicha Plachty

Na počátku padesátých let, těsně před smrtí, přece jen Jindřich Plachta o svém rozhodnutí stát se aktivním členem strany trošku zapochyboval. Doléhaly na něho politické procesy. „To už byl v nemocnici a hrozně se divil, co se dělo. Nemohl to skousnout. Obhajoval i samotného Buriana,” řekla pro Blesk.cz jeho vnučka Helena Janotová. Jindřich Plachta zemřel 6. listopadu 1951 ve věku 52 let. Osudnou se mu měla stát rakovina jater.

Zdroje informací:

Wikipedia.cz: Jindřich Plachta

Česká televize: Příběhy slavných - Jindřich Plachta

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články