Edgar Allan Poe: Nevěrný alkoholik a karbaník se oženil s třináctiletou sestřenicí. Celý život žil na hraně

Edgar Allan Poe: Nevěrný alkoholik a karbaník se oženil s třináctiletou sestřenicí. Celý život žil na hraně
Zdroj: Wikimedia Commons/Mathew Brady - U.S. National Archives and Records Administration, Public domain

Americký spisovatel Edgar Allan Poe je známý jako zakladatel hororového žánru a autor slavné znepokojivé básně Havran. Stejně pochmurný jako jeho tvorba byl ale i spisovatelův život. A začalo to už pouhý rok po narození…

Zdeňka Nezbedová
Zdeňka Nezbedová 14. 04. 2021 11:00

Edgar Poe (zatím ještě ne Allan) se narodil 19. ledna 1809 do rodiny kočovných herců. Pouhý rok nato je ale na alkoholu závislý otec David opustil a krátce po něm přišel Edgar a jeho dva sourozenci i o matku Elizu, která podlehla tuberkulóze. Edgarovi byly pouhé dva roky. Putoval proto do pěstounské rodiny Johna Allana. A i když o malého kluka nová rodina úspěšného obchodníka pečovala, nikdy tak docela nezapadl...

Poe v Anglii

Rodina Allanových odplula i s Edgarem do Anglie, jejíž historická a tajemná atmosféra měla na jeho pozdější tvorbu zásadní vliv. Že se tady a ve Skotsku pokoušel studovat, vlastně není tak důležité. Inteligentní mladík se po návratu do Spojených států zapsal i na Univerzitě ve Virginii, ale nedopadlo to dobře. Začal mít potíže s alkoholem a dluhy z hazardu a jeho otčím už odmítal všechno platit.

Edgar proto odjel do rodného Bostonu a snažil se živit jako úředník, přispíval do novin, jenže peněz nebylo pořád dost. Narukoval tedy k armádě. Bylo mu teprve 18 let, ale životních zkušeností už měl za sebou víc než leckterý stárnoucí muž. Aby mohl dostat uniformu a s ní alespoň základní finanční zajištění, lhal o svém věku. Přihlásil se jako Edgar A. Perry a do kolonky „věk” napsal číslici 22. Byl přijat.

Kudy ven?

I když narukoval na pět let a velitelé s ním byli pravděpodobně celkem spokojeni, jemu to připadalo dlouhé. Po dvou letech se tedy v naději, že bude propuštěn předčasně, přiznal svému nadřízenému k podvodu, kterého se dopustil při vyplňování přihlášky. Jeho naděje se ale nesplnily tak snadno – na uvolnění z armády potřeboval souhlas pěstouna. Jenže John Allan se k tomu dlouho neměl. Souhlasil až po smrti své ženy a mladý Poe musel slíbit, že půjde na slavnou vojenskou akademii ve West Pointu.

Problémy s pěstounem

Škola se mu ale nezamlouvala, což jeho pěstouna už skutečně rozzlobilo. Edgar to znovu vyřešil po svém a vojenskou kariéru ukončil promyšleným zanedbáváním povinností a neposlušností, což jej dovedlo až k vojenskému soudu. Takového vojáka nikdo potřebovat nemůže. Co teď? Edgar toužil po kariéře spisovatele a básníka, a tak se rozhodl, že si půjde za svým, ať to stojí, co to stojí. A šel. Jak se dalo předpokládat, jednoduché to rozhodně nebylo.

Třináctiletá sestřenice u oltáře

V roce 1836 se tehdy sedmatřicetiletý zralý muž oženil. Vybral si svoji vlastní sestřenici, což tehdy nebylo zase tak neobvyklé. Jenomže Virginii Clemmové bylo v době, kdy oblékla svatební šaty, pouhých třináct let. Co mohli mít společného malé děvče a stárnoucí ženich, zmítaný depresemi, alkoholem a hazardem? Malé Virginii bychom mohli přát lepší osud, ona ale s Poem vydržela až do své smrti, která si pro ni přišla 11 let po svatbě, tedy v pouhých 24 letech. Svému muži nedala potomka a o tom, jestli bylo jejich manželství šťastné, můžeme jen spekulovat. Sám Poe přiznal, že mezitím potkal dvě další ženy, které se k němu věkem hodily více než vlastní manželka. Šlo o dámy z literárních kruhů, a tak si jistě měli také o čem vyprávět.

Další žena Poa nechtěla

I přes zálety měl ale Edgar Allan Poe svoji Virginii rád, a když zemřela, jeho už tak nemocnou duši to velmi zasáhlo. Jakmile se ale vzpamatoval, pomýšlel na další sňatek. Tentokrát se měla jeho vyvolenou stát Sarah Helen Whitmanová, jenže nároky ženy o několik let starší, než byl on sám, se s těmi, které měla mladá Virginie, nedaly srovnat. Nastávající ženich se pro změnu nechtěl vzdát svých alkoholových večírků a drogových pokusů. A tak se raději vzdal dalšího manželství. V té době už měl za sebou i literární úspěchy, některá jeho díla byla zdramatizována, a kdyby dokázal žít méně divoce, mohl se mít snad i poměrně dobře. On ale místo toho stále živořil a potácel se doslova mezi životem a smrtí.

Konec jako z povídky

A stejně jako celý život byl podivný i spisovatelův konec, jenž dokonale zapadal do jakoby předem připraveného příběhu. Třetího října 1849 byl nalezen v Baltimoru, jak leží jistě opilý a patrně i pod vlivem drog v bezvědomí na chodníku. Ani lékaři mu už neuměli pomoci a po několika dnech strávených v kómatu spisovatel, který dal světu první skutečné detektivky a u jehož příběhů mnohým dodnes běhá mráz po zádech, skončil podobně jako jeho literární hrdinové. Podivně a neslavně. K jeho životu to ale vlastně možná patřilo...

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Edgar Allan Poe

Eapoe.org

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články