Al Capone v Alcatrazu: Oblíbil si hudbu, květiny a knihu Život začíná ve čtyřiceti

Al Capone v Alcatrazu: Oblíbil si hudbu, květiny a knihu Život začíná ve čtyřiceti
Zdroj: Wikimedia Commons/United States Bureau of Prisons, Public domain
Al Capone patřil mezi nejobávanější gangstery 20. století. Do vězení paradoxně nešel za vraždy, ale za krácení daní.Al Capone nejprve putoval do vězení na Floridě.V roce 1934 byl převezen do Alcatrazu. Tam ale u něj naplno propukla demence způsobená nemocí syfilis. O pět let později byl propuštěn na svobodu. Poslední roky svého života prožil v této vile na Palm Islandu. Intelektuálně na tom byl jako malé dítě. A také trpěl halucinacemi. Rodina jej proto držela pod zámkem.+ 1 fotka+ 2 fotky

Al Capone byl ve 20. a 30. letech minulého století nejobávanější a nejznámější americký gangster. Když koncem srpna 1934 dorazil do Alcatrazu, stal se z něj vězeň č. 85 a jeho životní styl se rázem změnil. Co vlastně dělal Al Capone za mřížemi?

Imrich Rešeta
Imrich Rešeta 12. 12. 2021 14:00

Ze života v luxusu a na vrcholu "potravního řetězce" se Al Capone najednou dostal za mříže, kde jeho kroky určují pevná pravidla a muži v uniformách. Že se to neslučuje s obrazem, jaký si slavný gangster vytvořil v předchozích letech? Jak se to vezme. Capone totiž také slíbil, že své špatné způsoby napraví...

Al Capone za katrem

Alcatraz se nachází na skalnatém ostrově v Sanfranciském zálivu a byl otevřen v srpnu 1934, krátce předtím, než dorazil Capone. Byla to federální věznice s maximální ostrahou, díky které získala pověst místa, z něhož nelze utéct. Gangster si původně odpykával trest v Atlantě, ale pak byl převezen do Alcatrazu spolu s více než stovkou dalších vězňů z celých USA.

Al Capone byl odsouzen pouze za daňové delikty, takže vlastně v Alcatrazu neměl co pohledávat. Jonathan Eig, autor knihy Get Capone (Dostaňte Caponeho), tvrdí, že šlo o reklamní trik vlády. „Chtěli předvést své nové vězení a omluvit jeho cenu. Co může být lepšího, než poslat sem nejznámějšího gangstera v zemi?" říká Eig pro magazín History.com.

V Alcatrazu obýval Capone typickou celu o rozměrech čtyři metry čtvereční. Na rozdíl od dřívějších zastávek ve své vězeňské kariéře, kde se mu dostalo speciálního zacházení, teď tomu tak nebylo. Už žádná velká soukromá cela, domácí jídla a privilegia typu volného telefonování nebo návštěv kamarádů, jak to měl v Chicagu. Nebo hedvábné spodní prádlo a obleky na míru, co měl mít v Atlantě.

Al Capone alias vězeň č. 85

Al Capone se v Alcatrazu stal vážným čtenářem, hudebníkem a skladatelem. Moc na sebe neupozorňoval a jako vzorný vězeň č. 85 pečlivě vykonával své povinnosti. K násilí se prý uchýlil jenom zřídka a i to jen pokud byl vyprovokován. Třeba jednou omlátil spoluvězni o hlavu mísu na vyměšování, kterou měl pod postelí.

Přestože byl nejslavnějším vězněm v Alcatrazu, byly mu přidělovány stejné úkoly jako ostatním – zametal chodby, vytíral podlahy a pracoval ve vězeňské prádelně. Byl zde ale přeci jenom jeden rozdíl. „Al Capone nezískal žádná privilegia, kromě toho, že nebude bit nebo uvržen do díry. Na to má příliš velký politický vliv," řekl tehdy jeho spoluvězeň novinářům.

Al Capone "ukončil" své vzdělání v sedmé třídě. Když ho učitel udeřil, on mu to vrátil a byl vyloučen ze školy. V jistém smyslu to dohnal právě v Alcatrazu. Z vězeňské knihovny si půjčoval tituly o hudbě, květinářství a sebezdokonalování. Mezi jeho oblíbenými byl třeba bestseller Život začíná ve čtyřiceti od Waltera B. Pitkina. Caponemu tehdy bylo 36 let, takže se měl na co připravovat. Naučil se také číst noty, hrát na banjo a dokonce si u vedení věznice vyloboval možnost založit kapelu a denně cvičit. Jenže pak jej dohnal léta neléčený syfilis a z relativně vzorného vězně se pomalu stával nepředvídatelný šílenec. Zbytek života strávil Al Capone v péči lékařů, ať už za mřížemi, nebo na svobodě.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Al Capone, Alcatraz

History.com: How Al Capone Spent His Time in Alcatraz

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články