Lepší z bratrů Göringových: Albert zachraňoval Židy, jeho třetí manželkou byla krásná Češka Míla Klazarová

Bratři Göringovi: Zatímco Hermann vraždil Židy, Albert se je snažil zachraňovat. Jeho manželkou byla Češka Míla Klazarová
Zdroj: Profimedia

Albert Göring byl pravým opakem svého bratra, říšského maršála Hermanna Göringa. Coby manažer exportu automobilky Škoda uprchl do Československa, kde spoustě zaměstnanců závodu zachránil život tím, že na dokumentech zfalšoval Hermannův podpis.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 20. 09. 2022 11:00

Albert Göring se narodil 9. března 1895. Byl to německý strojař, obchodník a zachránce Židů za druhé světové války. Oženil se hned několikrát, jeho třetí manželkou byla česká královna krásy Míla Klazarová, kterou si vzal v roce 1942. Míla jej pak kvůli nevěře opustila a odstěhovala se i s dcerou Elizabeth do Peru.

Nedotknutelný bratr Hermanna Göringa

Přes to, jaké aktivity Albert Göring vyvíjel, se ho nemohl dotknout jediný německý voják. Za vše mohl neuvěřitelně silný vliv jeho bratra Hermanna Göringa. Nebral to však jako samozřejmost. Pravidelně ho navštěvoval a hovořil s ním o vězních v koncentračních táborech a Židech, kteří byli režimem považováni za zločince. Snažil se Hermanna povzbudit k tomu, aby některé z nich propustil na svobodu.

A ten ho skutečně několikrát poslechl, přestože kvůli tomu riskoval své postavení v nacistické hierarchii. Někteří historici tvrdí, že Hermann byl na svého bratra vlastně pyšný a chtěl mu říct, že jsou oba silné povahy, jen každý má svůj způsob sebevyjádření.

Potíže Alberta Göringa

Pokud někdy došlo k tomu, že byl Albert přeci jenom zatčen gestapem, Hermann u toho byl vždy první a ihned zařídil jeho propuštění. Oba stáli na jiné straně barikády, ale i přesto si zůstali velmi blízkými. Po druhé světové válce se však příjmení Göring obrátilo proti Albertovi.

Byl vyslýchán během Norimberských procesů, a dokonce i vězněn. Pomohly mu až výpovědi osob, kterým zachránil život. Sotva však unikl tribunálu, zatkli ho v Československu. Brzy se ale dostal na svobodu, aby byl záhy znovu zatčen a postaven před lidový soud. Teprve dva roky po válce se mu podařilo zbavit negativity spojené s příjmením Göring.

Když se Albert konečně vrátil do rodného Německa, zjistil, že tam není vítán. Němci se mu vyhýbali, takže byl bez práce a jakéhokoli příjmu. Dostával pouze nízký důchod, jenž mu umožnil žít v malém bytě. Albert Göring zemřel v naprosté chudobě 20. prosince 1966 v Mnichově. Bylo mu 71 let.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Albert Göring

Historydaily.org: While His Brother Was Busy Killing Jews, Albert Göring Worked Tirelessly to Save Them

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články