Tresty v Osvětimi: Dívky musely běhat nahé po dvoře, další vězni umírali v klaustrofobické temné komoře

Koncentrační tábor Osvětim: Nacisté trestali vězně bitím i pobytem v klaustrofobické temné komoře
Zdroj: Wikimedia Commons, Public domain
Muži, ženy, děti – jedno měli společné, pro Němce šlo o podřadné bytosti, s nimiž si mohou nakládat, jak sami uznají... A tady také pracoval Rudolf Vrba, který se rozhodl utéct a dát světu zprávu o hrůzách páchaných v Osvětimi...Kanada – místo, kde po nějakou dobu pracoval i Rudolf Vrba.Kanada se v Osvětimi říkalo místu, kde vězňové přebírali majetek, jenž zůstal po zavražděných lidech. Nešlo tak „jen“ o vraždu, ale o loupežnou vraždu, jak poznamenal Rudolf Vrba.V Kanadě se našlo téměř všechno – od zlata až po džbány a další potřeby, které si lidé brali s sebou ve víře, že jedou na místo, kde budou moci alespoň přežívat...+ 3 fotky+ 4 fotky

Smrt byla v Osvětimi nejčastějším a nejpřísnějším trestem. Přesto o ní mnozí vězni snili. V koncentračním táboře totiž existovaly ještě takzvané alternativní tresty, které byly mnohem horší.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 05. 11. 2022 11:00

"Nejlehčím" trestem byl výprask, který probíhal před zraky ostatních vězňů. K tomu sloužil stůl s madly na nohy a ruce. Esesáci bili vězně pouze na odhalenou část těla, aby nepoškodili oblečení. Ve většině případů se používaly těžké hole.

Jatka v Osvětimi

Po tuctu úderů byla odhalená část těla naříznuta. Jelikož šlo o nateklou ránu, krev z ní doslova vystříkla. Pak se pokračovalo v bití. Jeden vězeň obdržel až sto ran, a to jen kvůli tomu, že byl chromý. Po vykonání trestu zemřel. Pokud oběť martýrium přežila, musela udělat několik dřepů na zregulování krevního oběhu. A pak museli lidé svým mučitelům poděkovat.

Temná komora v Osvětimi

Další alternativní trest byl noční můrou pro všechny, kteří trpěli klaustrofobií. Šlo o takzvanou temnou komoru o rozměrech 80x80 cm a s výškou dva metry. Pokud tam byl jeden člověk, mohl alespoň volně stát. Obyčejně se však dovnitř museli vměstnat až čtyři lidé najednou. Museli tam vydržet celou noc. Pustili je až v šest hodin ráno.

Existují i svědectví, která uvádí, že tam někdy bylo až osm osob. Ráno byli odvedeni na práci, večer zase namačkáni do komory jako sardinky. Trest obvykle trval pět nocí, někdy ale i déle. Slabší jedinci umírali po dvou nocích od vyčerpání. Kdo měl alespoň trošku štěstí, mohl si během dne odpočinout, díky čemuž pak tyto útrapy přežil.

Nejhorší trest v Osvětimi?

Tím patrně bylo zavěšení za zápěstí. Aby vězeň neomdlel, nutili ho popíjet vodu s octem. A pak tam byl také kat Palitzsch, pohledný mladý muž, který nikdy nikoho nebil. Bylo to pod jeho úroveň. V mučení, hlavně tom psychickém, se ale vyžíval náramně. Odsouzení stáli otočeni hlavou ke “zdi nářků”. Po chvíli jim k týlu hlavy přitiskl karabinu a stiskl spoušť...

Jindy zase nařídil dívkám, aby nahé běhaly po dvoře. Dlouho se mezi nimi procházel a začal je pomalu střílet. Ani jedna nevěděla, zda přežije. Pokud ano, mohla si být jistá, že na ni čeká další z alternativních trestů.

Zdroje informací: 

Wikipedia.org: Osvětim

Ciekawostkihistoryczne.pl: Kary w Oświęcimiu 

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články