Andrej Vlasov: Stalinův oblíbený generál zběhl k nacistům, oprátce v Moskvě ale stejně neunikl

Andrej Vlasov: Stalinův oblíbený generál zběhl k nacistům, oprátce v Moskvě ale stejně neunikl
Zdroj: Wikimedia Commons, Bundesarchiv, CC BY-SA 3.0

Jak to bylo doopravdy s generálem Vlasovem, kterého vlastní lidé označili za zrádce? Stal se nacistou dobrovolně, nebo ho k tomu dovedl vyšší cíl? A kolik vlastně měl žen?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 11. 01. 2021 11:30

Andrej Andrejevič Vlasov se narodil 14. září 1901 v Lomakinu. Byl to sovětský generál, který se v zajetí během druhé světové války stal součástí Ruské osvobozenecké armády, do jejíhož vedení ho jmenoval sám říšský vůdce SS Heinrich Himmler. Tuto jednotku, ne zrovna dobrovolnou, spískal Himmler jako součást propagandy, protože bojovala proti Sovětskému svazu.

Generál a jeho ženy

Vlasov se poprvé oženil v roce 1926 s Annou Michaljovnou Voroninovou. Byť kvůli gynekologickým obtížím nemohla mít děti, jejich svazku se dařilo. Tedy alespoň po dobu deseti let. Poté našel Andrej zalíbení v kadeřnici Uljaně Osadčajové, se kterou se seznámil v Leningradu. O tři roky později se jim narodila dcera Raisa. Jeho nadřízení mu tento prohřešek odpustili a potrestali ho jen přeložením.

Když byla v roce 1941 Anna evakuována z fronty do bezpečí, seznámil se Vlasov s doktorkou Agness Pavlovnou Podmazenko. Opět šlo o krátký vztah, kvůli těhotenství musela z fronty odjet. Tentokrát se narodil kluk Andrej Andrejevič Podmazenko. Jelikož ale Vlasov nevydržel dlouho sám, novopečenou maminku vystřídala kuchařka Maria Voronova. Jeho zálety mu procházely i nadále, neboť měl Stalinovu plnou důvěru. Byl jeho oblíbeným generálem.

Kráva a alkohol za generála

Stát se oblíbencem Stalina je dvojsečná věc. Ledacos vám prošlo, ale také jste byli posílání do nebezpečných akcí. Sovětský diktátor jmenoval Vlasova zástupcem velitele Volchovské fronty, která měla zabránit obklíčení Leningradu. To se však nepodařilo a většina vojáků uvízla v německém zajetí. Vlasovovi a Marii se sice podařilo uniknout, ale Němci o tom věděli a uspořádali na ně hon. Po pár dnech slavili úspěch. Vlasov se ukryl v jedné vesničce, jejíž obyvatelé, v čele se starostou, jej neváhali vydat za krávu, tabák, kmínku a potvrzení o zásluhách.

V zajetí se Vlasov rozhodl spolupracovat s nacisty, ne však kvůli tomu, že by sympatizoval s jejich ideologií, ale protože chtěl, aby se Rusko porážkou Stalina osvobodilo od bolševismu. V roce 1945 jej Himmler jmenoval velitelem Ruské osvobozenecké armády, která se asi nejvíc vyznamenala tím, že její část podpořila Pražské povstání. Když Vlasova po válce zajali Američané a nabídli mu možnost útěku, odmítl. To však byla chyba. Vydali ho totiž zpět do Ruska, čímž ho odsoudili k trestu smrti.

Vlasov v oprátce

Ať už to bylo s Andrejem Vlasovem jakkoli, Rusko na to mělo svůj názor – dopustil se vlastizrady. Druhého srpna 1946, ráno v 5:15, skončil v oprátce. Vše bylo provedeno na osobní Stalinův příkaz. Později se značná část spisů o Vlasovovi záhadně ztratila. Věděl snad o nějakých kompromitujících informacích týkající se Rudé armády a jejího chování během druhé světové války?

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Andrej Vlasov

Česká televize: Andrej Vlasov

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články