Podivuhodný příběh obryně Anny: Měřila 241 centimetrů, její manžel byl nižší jen o pár čísel

Obryně Anna Haining Bates: Výška 241 centimetrů jí zajistila slávu, v soukromí ji však potkaly tragédie
Zdroj: Wikimedia Commons, Public domain
Anna Haining Bates patřila mezi nejvyšší ženy světa. Její růst se zastavil na 241 centimetrech. Na fotografii je se svými rodiči.Díky své neuvěřitelné výšce se Anna Haining Bates stala populární.Řadí se mezi další účinkující v takzvaných freak show. Kromě toho ale rovněž vystupovala v divadle.V soukromí ji ale provázely problémy. Nejprve málem uhořela.+ 1 fotka+ 2 fotky

Annu Haining Bates rozhodně nešlo přehlédnout, díky výšce 241 centimetrů se v 19. století stala hvězdou. Přestože si našla muže, který se jí výškou mohl vyrovnat, její soukromý život nebyl příliš veselý. Přišla o dvě děti a zemřela jenom den před svými 42. narozeninami.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 01. 08. 2022 14:00

Anna Haining Bates se narodila 6. srpna 1846 v Mill Brook v kanadské provincii Nové Skotsko do rodiny přistěhovalců. Rodiče i sourozenci byli průměrného vzrůstu, ona se však, kvůli nadměrnému růstu, začala svému okolí vymykat.

Sedmikilové dítě

Anna byla v pořadí třetí ze třinácti dětí a rozhodně se o ní nedalo říci, že by byla nějaké tintítko. Při narození vážila 7,26 kilo. A rostla jako z vody. Když z dortu sfoukávala čtvrtou svíčku, měřila 137 centimetrů a vážila 42 kilo. O dva roky později se vytáhla na 157 centimetrů a v den svých desátých narozenin měla již výšku metr pětaosmdesát.

A její růst se ještě zdaleka nezastavil. Ve dvanácti letech měřila skoro dva metry, o tři roky později se již tyčila do výšky dvou metrů a deseti centimetrů. Konečné výšky dosáhla v plnoletosti. Měřila neuvěřitelných 241 centimetrů.

Setkání dvou obrů

Anna byla považována za velmi inteligentní. Vynikala v hudbě i literatuře. Milovala také herectví, zpěv a hru na klavír. Dokonce se objevila i na prknech, co znamenají svět. V jednom představení si zahrála Lady Macbeth. V roce 1865 ale málem uhořela, když vzplálo Barnumovo muzeum, v němž vystupovala. Schody zachvátily plameny a oknem se nebyla schopná protlačit. Naštěstí se jí s pomocí ostatních podařilo požáru uniknout.

Během návštěvy cirkusu v Halifaxu se seznámila s dalším dlouhánem, Martinem Van Burenem Batesem, který měřil 236 centimetrů. Vzali se v roce 1871. Neobvyklý pár se stal obrovskou senzací. O rok později začal Martin stavět dům se speciálně upraveným nábytkem. Hlavní část domu měřila 4,3 metru. Dveře byly mimořádně široké a měřily 2,4 metru. Zadní část domu byla obyčejná a určená pro služebnictvo.

Smutný osud obryně Anny

Anna a Martin se několikrát pokusili o dítě. Jako první se narodila dívka, jenž však zemřela krátce po porodu. V lednu roku 1879 se jim narodil snad největší novorozenec na světě. Chlapec vážil neuvěřitelných 10,7 kilo a měřil 75 centimetrů. Bohužel po 11 hodinách zemřel. Přesto byl zapsán do Guinessovy knihy rekordů.

Manželé Batesovi po těchto nešťastných událostech pokračovali na turné s WW Cole Circus. Později se usadili na farmě, kterou Martin koupil. Anna zemřela 5. srpna 1888, ve spánku jí selhalo srdce. Došlo k tomu jen den před jejími 42. narozeninami.

Zdroje informací: 

Wikipedia.org: Anna Haining Bates

Thevintagenews.com: The giant couple- Anna Haining Bates was 8 feet (2.41 meters) tall & her husband was just as tall

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články